RM: 530111 - Lijkenhuis - Heijplaat
31U E 597107 N 5750449
Voormalig Lijkenhuis als onderdeel van het Quarantainestation Heijplaat en Rijksmonumentencomplex 530104.
Location: Zuid-Holland, Netherlands

Omschrijving complexonderdeel G

Inleiding
Voormalig LIJKENHUIS, deel uitmakend van het uit 1930-1933 daterende complex Quarantaine-inrichting in Zakelijk-Expressionistische trant en gesitueerd in de zuid-oostelijke hoek van het terrein, zuidelijk van de ziekenbarak. In verband met de aanleg van droogdok 'Prins Bernard' van de RDM werd het eerste mortuarium van het complex afgebroken en circa dertig meter in westelijke richting gereconstrueerd met gebruik van oorspronkelijke onderdelen waarbij alleen de deur in de oostgevel naar de noordgevel werd verplaatst. Oorspronkelijk omvatte het lijkenhuis een sectiekamer met granieten sectietafel. Het object is inmiddels aangepast en aan de oostzijde is een toevoeging gerealiseerd om het geschikt te maken voor bewoning. Hierbij is het voormalige lijkenhuis goed herkenbaar gebleven.

Omschrijving
LIJKENHUIS. Op een rechthoekige plattegrond opgetrokken, eenvoudig gebouw van een bouwlaag afgedekt door een met rode pannen bedekt overkragend zadeldak met in de nok een opbouw met ventilatierooster. De westgevel heeft in het midden onder een betonnen luifel een dubbele deur. De oostgevel is blind uitgevoerd. De zuidgevel heeft twee hoge, brede vensters. De noordelijke gevel bevat oorspronkelijk een dubbele deur conform de westgevel.

Waardering
Voormalig LIJKENHUIS, van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarde als historisch-functioneel onderdeel van het in 1930-1933 gebouwde complex Quarantaine-inrichting.
Bron: Rijksmonumentenregister

Ook interessant: