RM: 517618 - Woonhuis - Gouda
31U E 616901 N 5764007
[NL] Woonhuis in eclectische stijl grotendeels gebouwd in 1916, door WOI voorgevel pas in 1918 afgebouwd. [EN] Residential house in eclectic style, largely built in 1916, front completed in 1918 by WWI facade.
Location: Zuid-Holland, Netherlands

[NL]
Inleiding

WOONHUIS met HEK in eclectische stijl grotendeels gebouwd in 1916, doch door de Eerste Wereldoorlog was de aanvoer van zandsteen vertraagd, waardoor de voorgevel pas in 1918 afgebouwd is.

Pand is gelegen in de gevelwand van de van Beveringhlaan aan het van Bergen IJzendoornpark. Aan de rechterzijde is het pand vast gebouwd aan een buurpand.

Omschrijving

Woonhuis op nagenoeg rechthoekige plattegrond, twee lagen met zolderverdieping onder een steil opgaand afgeplat schilddak met lei gedekte dakschilden boven gevels; dakkapellen met bewerkte houten lijsten. Het pand is opgetrokken in rode baksteen, waarbij de voorgevel is voorzien van een hardstenen plint en lekdorpels, zandstenen lateien (met lichte guirlandevorm), decoratief bewerkte gevelstenen tussen de bouwlagen en afsluitstenen van de tuitgevel (links). De regelmatige ingedeelde gevel kende oorspronkelijk schuiframen met verticale roeden in het bovenlicht; boven de vensters zandstenen lateien. De voorgevel van vier vensterassen heeft links een risalerend geveldeel van één as afgesloten door een tuitgevel en rechts een risalerend geveldeel van twee assen afgesloten door een overstekende houten goot, dit geveldeel wordt gemarkeerd door bakstenen pilasters met zandstenen kapitelen. Tussen beide risalieten een terugliggend geveldeel waarin de ingangspartij is geplaatst. Ingang in portiek met rondboog met decoratief bewerkte zandstenen omlijsting en hardstenen schampstenen, toegankelijk via drie hardstenen treden. Bewerkte houten deur met boven- en zijlichten met glas-in-lood. Op de begane grond van de tuitgevel een gekoppeld raam met zandstenen tussenstijlen, op de verdiepingen en gekoppeld venster met bakstenen tussenstijl en een zandstenen bekroning, in top van tuitgevel een ovaal venster in een omlijsting met zandstenen stenen.

Zijgevel met zandstenen aanzet- en sluitstenen in bogen en hanekammen boven vensters. Achtergevel in rode baksteen met houten daklijsten en overstekende houten goten. Houten erker.

Links tegen het woonhuis een ijzeren HEK met bakstenen potamenten met zandstenen afsluitsteen en hardstenen schampsteen.

In het INTERIEUR onder meer een trappenhuis met houten bordes en baluster met snijwerk, enkele stucwerk decoraties op plafonds.

Waardering

Woonhuis met hek aan de Van Beveringhlaan 36 is van algemeen belang vanwege architectuurhistorische, cultuurhistorische en stedebouwkundige waarde:

- vanwege de vormgeving en detaillering in eclectische stijl uit het begin van de 20ste eeuw.

- vanwege de gaaf bewaarde interieuronderdelen;

- als typologisch voorbeeld van een notabelenwoning.

- vanwege ligging bij het van Bergen IJzendoornpark.

[EN]
preface

RESIDENTIAL HOUSE with FENCE in eclectic style largely built in 1916, but the supply of sandstone was delayed due to the First World War, so that the facade was not finished until 1918.

The building is located in the facade of the van Beveringhlaan at the van Bergen IJzendoornpark. On the right-hand side, the building is attached to a neighboring building.

Description

House on an almost rectangular ground plan, two storeys with an attic floor under a steeply ascending flattened hipped roof with slate-covered roof shields above facades; dormer windows with carved wooden moldings. The building is built in red brick, with the façade fitted with a bluestone plinth and drip sills, sandstone lintels (with a light garland shape), decorative decorated facing bricks between the floors and finishing bricks of the spout facade (left). The regularly arranged facade originally had sliding windows with vertical rods in the skylight; sandstone lintels above the windows. The façade of four window axes has a riser façade part of one axis closed off by a spout façade on the left and a risking façade part of two axes closed by an overhanging wooden gutter, this façade part is marked by brick pilasters with sandstone capitals. Between the two rises a recessed facade section in which the entrance party is placed. Entrance into portico with round arch with decoratively carved sandstone frame and bluestone schampstones, accessible via three bluestone steps. Carved wooden door with top and side lights with stained glass. On the ground floor of the spout facade a coupled window with sandstone intermediate posts, on the upper floors and a coupled window with brick intermediate post and a sandstone crown, at the top of the spout facade an oval window in a frame with sandstone stones.

Side facade with sandstone starter and keystones in arches and cockscombs above windows. Rear facade in red brick with wooden roof moldings and overhanging wooden gutters. Wooden bay window.

To the left of the house is an iron FENCE with brick potaments with sandstone end stone and bluestone scamp stone.

In the INTERIOR, among other things, a staircase with wooden landing and baluster with carving, some stucco decorations on ceilings.

Appreciation

House with fence at Van Beveringhlaan 36 is of general interest because of its architectural-historical, cultural-historical and urban design value:

- because of the design and detailing in eclectic style from the beginning of the 20th century.

- because of the intact interior parts;