RM: 514922 - Lindtsekerk - Zwijndrecht
31U E 611949 N 5741362
[NL] Monumentaal kerkgebouw uit 1912, in de voormalige gemeente de Groote Lindt. [EN] Monumental church building from 1912, in the former municipality of De Groote Lindt.
Location: Zuid-Holland, Netherlands

[NL]
Inleiding:
KERK van de Nederlands Hervormde Gemeente uit 1912 gebouwd in Neo- Romaanse stijl naar ontwerp van architect J.F.L. Fourring. De kerk ligt in de voormalige gemeente de Groote Lindt, een buurtschap vlakbij de Lindtsedijk, ten zuidwesten van de kern van Zwijndrecht. De kerk ligt op het kruispunt van de Develweg en de Hyacintstraat en is omgeven door een woonwijk van na 1945.

De kerk is gebouwd op de fundamenten van een vroegere kerk uit 1863 die aan het begin van de 20ste eeuw afbrandde. Direkt naast de kerk ligt de pastorie die uit de tweede helft van de negentiende eeuw dateert. In de voortuin staat een fraaie beukenboom die mede het plein voor de kerk siert. Het kerkgebouw ligt op ruime afstand van de Develweg zodat aan de voorzijde een plein is ontstaan.

Langs de rechtergevel bevindt zich een brede border met struikgewas (heesterperken) daarnaast een parkeergelegenheid.

NB. In 1960 is de oude consistorie aan de achtergevel (oost) gesloopt en door een nieuwe vervangen. Langs de noordelijke zijgevel is de kerk in 1989 uitgebreidt waarbij de oorspronkelijke kerkgevel is blijven staan. Zowel de consistorie als de verblijfruimte zijn eenlaags en vallen buiten de bescherming.

Omschrijving:
De kerk is opgetrokken vanuit een rechthoekige, driebeukige plattegrond onder een zadeldak dat bedekt is met leien in maasdekking. Het linker dakschild is verlengd en beslaat een bredere zijbeuk. Tegen de voorgevel (west) staat een vierkante klokkentoren met tentdak, eveneens bedekt met leien.

De gevels zijn gemetseld in donkere baksteen en hebben uitkragende plinten. De raampartijen zijn drieledig en bestaan uit drie smalle rondboogvormige ramen waarvan de middelste iets hoger is. De lekdorpels zijn van grestegels. De kap is van vuren en grenenhout en heeft geen dakvensters.

Onderin de toren bevindt zich de hoofdentree die bestaat uit dubbele houten deuren geplaatst in een rondboogkozijn met gemetselde omlijsting die uitkomt in rustica, natuurstenen hoekstenen. Hardstenen drempel en traptrede. Boven de deuren bevindt zich een raampartij met drie rondboogvormige ramen.

In de rechter torengevel (zuid) twee smalle, rechtgesloten raampjes. Bovenin de westelijke en in de zuidelijke torengevel een teruggemetseld gevelvlak met drie rondboogvormige galmgaten en een wijzerplaat.

In de zijgevels is het metselwerk over de hele gevelwand verlevendigd met gemetselde cordonlijsten van gele baksteen ter hoogte van de afzaten en vlak onder de ronding van de ramen. De bovenste cordonlijst heeft aan de onderzijde een tandlijstje. De onderste cordonlijst heeft een extra bovenlijn.

De rechterzijgevel is middels getrapte lisenen in drie traveëen verdeeld. In het middelste gevelvlak een vierledig raampartij waarvan de twee binnenste ramen hoger zijn. Deze ramen zijn blind evenals het onderste deel van de twee uitenste ramen.

De linkerzijgevel (noord) is door de uitbreiding een binnenwand geworden. Op de begane grond en op de verdieping bevinden zich vijf dubbele halfboogvensters.

De achtergevel (oost) heeft een raampartij met zes smalle rondboogvormige ramen die trapsgewijs in hoogte toenemen. De rest van de gevel is dichtgestuct. In de top baksteenmozaïek met gele bakstenen.

Interieur De oorspronkelijke indeling en detaillering van het kerkschipinterieur zijn nagenoeg gaaf. Met name de houten galerijen, het bankenplan met verwarmingsstelsel en de beschilderingen zijn beschermenswaardig. In de linkerbeuk bevinden zich over de gehele diepte van het kerkschip drie houten galerijen geplaatst tussen gemetselde pilaren. De pilaren hebben natuurstenen hoekstenen en getoogde bogen met daarboven een fries van siermetselwerk met verblendsteen. De open dakkap heeft langs de randen van het dakbeschot originele beschildering van gestileerde plantenmotieven. Op de balkons zijn drie rijen banken opgesteld. In de oorspronkelijke buitengevel halfboogvensters met in de buitenste ramen glas-in- lood. Het ingangsportaal heeft blauwe natuursteentegels op de vloer. In het midden langs de zuidgevel een houten preekgestoelte op vierkant onderstel. In de kansel zijn de vier evangelisten geschilderd. Aan weerszijden gebrandschilderde ramen. De orgelkas, gemaakt door J. van Gelder in 1884, is niet van waarde uit het oogpunt van monumentenzorg. Het orgel (pijporgel van A. Standaart uit Rotterdam) dateert uit de bouwtijd en is niet van waarde uit het oogpunt van monumentenzorg.

Waardering:
De kerk is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van een vroeg twintigste eeuwse kerk in Neo-Romaanse bouwstijl met een gaaf interieur. De kerk herinnert aan het bestaan van het vroegere dorp Groote Lindt dat nadien is geannexeerd door Zwijndrecht.

De bouwkundige onderdelen zijn gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering in het bijzonder het interieur waarvan het glas-in-lood, de galerijen en het bankenplan met verwarmingsstelsel en de kleurige afwerkingen het meest waardevol zijn.

De kerk is van stedenbouwkundig belang door de markante ligging aan de Develweg, de naastgelegen pastorie en het plein met de bomen.

[EN]
Preface:
CHURCH of the Dutch Reformed Congregation from 1912 built in Neo-Romanesque style after a design by architect J.F.L. Fourring. The church is located in the former municipality of De Groote Lindt, a hamlet near the Lindtsedijk, southwest of the core of Zwijndrecht. The church is located at the intersection of Develweg and Hyacintstraat and is surrounded by a post-1945 residential area.

The church is built on the foundations of an earlier church from 1863 that burned down at the beginning of the 20th century. Directly next to the church is the rectory, which dates from the second half of the nineteenth century. In the front garden is a beautiful beech tree that partly adorns the square in front of the church. The church building is at a good distance from the Develweg so that a square has been created at the front.

Along the right-hand façade is a wide border with shrubs (shrubs) next to a parking lot.

NB. In 1960, the old vestry at the rear (east) was demolished and replaced by a new one. Along the northern side wall, the church was extended in 1989, leaving the original church facade. Both the vestry and the living space are single-storey and are not protected.

Description:
The church is built from a rectangular, three-aisled floor plan under a gable roof that is covered with slate in mesh cover. The left roof shield has been extended and covers a wider side aisle. Against the façade (west) is a square bell tower with a tent roof, also covered with slates.

The facades are built in dark brick and have cantilevered plinths. The windows are three-tiered and consist of three narrow round-arched windows, the middle one being slightly higher. The leakage thresholds are made of stoneware tiles. The hood is made of spruce and pine and has no skylights.

At the bottom of the tower is the main entrance, which consists of double wooden doors placed in a round arch frame with masonry frame that opens into rustic, natural stone cornerstones. Hard stone threshold and stair step. Above the doors is a window section with three round arched windows.

In the right tower facade (south) two narrow, straight-closed windows. At the top of the western and southern tower façades, a brick-backed façade surface with three round-arched resonance holes and a dial.

In the side walls, the masonry over the entire facade wall is enlivened with masonry cordon strips of yellow brick at the level of the recesses and just below the curve of the windows. The top satin molding has a toothed molding at the bottom. The lower satin molding has an extra topline.

The right side wall is divided into three bays by means of stepped pilaster strips. In the middle façade surface a four-part window section, the two inner windows of which are higher. These windows are blind as are the lower part of the two outer windows.

The left side wall (north) has become an inner wall due to the extension. There are five double half-arch windows on the ground floor and on the first floor.

The rear facade (east) has a window section with six narrow round-arched windows that increase in height step by step. The rest of the facade is plastered up. In the top brick mosaic with yellow bricks.

Interior The original layout and detailing of the nave interior are virtually intact. The wooden galleries, the bench plan with heating system and the paintings are particularly worthy of protection. In the left aisle there are three wooden galleries placed between masonry pillars over the entire depth of the nave. The pillars have natural stone cornerstones and arched arches surmounted by a frieze of ornamental masonry with facing stone. The open roof hood has original painting of stylized plant motifs along the edges of the roof boarding. Three rows of benches have been set up on the balconies. In the original exterior facade half-arch windows with stained glass in the outer windows. The entrance portal has blue natural stone tiles on the floor. In the middle along the south facade a wooden pulpit on a square base. The four evangelists are painted in the pulpit. Stained glass windows on both sides. The organ case, made by J. van Gelder in 1884, is not of value from the point of view of historic preservation. The organ (pipe organ by A. Standaart from Rotterdam) dates from the construction period and is of no value from the point of view of monument preservation.

Rating:
The church is of general importance because of its architectural and cultural-historical value as a representative example of an early twentieth century church in Neo-Romanesque architectural style with an intact interior. The church is a reminder of the former village of Groote Lindt, which was subsequently annexed by Zwijndrecht.

The architectural parts are intact in main shape, use of materials and details, in particular the interior of which the stained glass, the galleries and the sofa plan with heating system and the colorful finishes are the most valuable.

The church is of urban development importance due to its striking location on the Develweg, the adjacent rectory and the square with the trees.

Bron / Source: (visit link)
Monument Number: 514922