Kerk van Vierhuizen - Vierhuizen - NL
Location: Groningen, Netherlands

De kerk van Vierhuizen is een oorspronkelijk in de 12e of de 13e eeuw gebouwde kerk, gelegen op een wierde in Vierhuizen in de Nederlandse provincie Groningen.

Geschiedenis
De kerk van Vierhuizen is waarschijnlijk gebouwd in de 12e, maar uiterlijk in de 13e eeuw. De middeleeuwse kerkmuren, gedeeltelijk van tufsteen, gaan verborgen achter een pleisterlaag die in 1869 is aangebracht. De oude vrijstaande tufstenen kerktoren werd in 1839 afgebroken en in 1843 vervangen door een nieuwe toren, die werd ingebouwd aan de westkant van de kerk.

De luidklok dateert uit 1630 en werd geschonken door leden van het geslacht Lewe: Anna Lewe van de borg Panser en Geert Lewe van de borg Bewsum. Beide borgen lagen in de omgeving van Vierhuizen. De klok is gegoten door Nicolas Rovier en André Aubertin. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de klok weggeroofd door de Duitse bezetters, maar hij werd na de bevrijding van de Duitse bezetting in Nederland teruggevonden en weer in de toren gehangen.

Op de toren staat een windvaan in de vorm van een leeuw, het symbool van de familie Lewe. De torens van de naburige kerken van Ulrum en van Niekerk hebben eveneens een leeuw als windvaan.

Het kerkorgel is in 1892 gebouwd door de orgelbouwersfirma Van Oeckelen.

De kerk is erkend als rijksmonument. Eigenaar van de kerk is de Stichting Oude Groninger Kerken. In 2007 werd de kerk gerestaureerd. Het jaar daarvoor werd een bedrag van € 900.000 voor de restauratie verkregen door de uitverkiezing van de kerk in het AVRO-programma De Restauratie, dat gesponsord werd door de BankGiro Loterij.
bron (visit link)

Vierhuizen church is a church originally built in the 12th or 13th century, located on a mound in Vierhuizen in the Dutch province of Groningen.

History
The church of Vierhuizen was probably built in the 12th, but no later than the 13th century. The medieval church walls, partly made of tuff, are hidden behind a layer of plaster applied in 1869. The old detached tufa church tower was demolished in 1839 and replaced by a new tower in 1843, which was built into the west side of the church.

The swinging bell dates from 1630 and was donated by members of the Lewe family: Anna Lewe of the borg Panser and Geert Lewe of the borg Bewsum. Both borgs were in the vicinity of Vierhuizen. The bell was cast by Nicolas Rovier and André Aubertin. During World War II, the bell was stolen away by the German occupiers, but it was recovered after the liberation from German occupation in the Netherlands and hung in the tower again.

On the tower is a wind vane in the shape of a lion, the symbol of the Lewe family. The towers of the neighbouring churches of Ulrum and Niekerk also have a lion as a wind vane.

The church organ was built in 1892 by the Van Oeckelen organ building firm.

The church is recognised as a national monument. Owner of the church is the Stichting Oude Groninger Kerken. In 2007, the church was restored. The previous year, a sum of €900,000 for the restoration was obtained by the church's selection in the AVRO programme De Restauratie, which was sponsored by the BankGiro Lottery.
Source (visit link)

Date the Church was built, dedicated or cornerstone laid: 01/01/1199