Van Acker - Gent, Belgium
De katoenspinnerij is opgericht rond 1828
Location: Oost-Vlaanderen, Belgium

Het enige dat nog rest van de textielfabriek is de schoorsteen en het ketelhuis en de machinekamer.

"Van Acker was een textielfabriek in Gent, gelegen aan Bachtenwalle naast het Prinsenhof. De katoenspinnerij is opgericht rond 1828, oorspronkelijk met de naam Vanden Broecke-Grenier. Voordien was op deze plek een kleine katoendrukkerij gevestigd, opgericht in 1813 door Franciscus Vanden Broecke. In 1851 werd de fabriek uitgebreid en kwamen er weefgetouwen bij. Tot 1972 werden hier garens en stoffen geproduceerd.

Ketelhuis en machinekamer
De oudste nog bestaande constructie is een opmerkelijke vierkante schouw met ijzeren banden, gebouwd rond 1850.[2] Ze maakt deel uit van een geheel met het ketelhuis en de machinekamer, waar in 1851 een eerste stoommachine voor de fabriek werd geïnstalleerd. In het ketelhuis werd steenkool verbrand om water te verhitten en om te zetten in stoom. Die stoom zette vervolgens de stoommachine in beweging, die op haar beurt via een systeem van drijfstangen en aandrijfriemen de machines in de fabriek aandreef.

De eerste stoommachine bij Van Achter werd later vervangen door een krachtiger exemplaar, een dubbele verticale balansstoommachine. Daarvoor werd een nieuwe machinekamer gebouwd rond 1860 en kreeg ze haar huidige uitzicht.

Afbraak en herbestemming
Na de sluiting van de fabriek in 1972 stonden de gebouwen een tijdlang leeg. De Stad Gent kocht het complex in 1976 aan en onderzocht de mogelijkheid om er het Museum voor Industriële Archeologie en Textiel (MIAT) - vandaag het Industriemuseum - in onder te brengen. Maar de fabrieksgebouwen bleken in te slechte staat en werden in 1982 grotendeels afgebroken. In de plaats kwamen nieuwe sociale woningen.

Een waardevol gedeelte van de fabriek werd echter wel behouden en beschermd als monument: het machine- en ketelhuis, de vierkante schoorsteen uit 1850, de stoomketel en het aanpalende gebouw met sheddaken worden gerestaureerd. Vandaag gebruikt de Gentse gidsenorganisatie Vizit deze gebouwen."

Eng
All that remains of the textile factory is the chimney and boiler house and engine room.

"Van Acker was a textile factory in Ghent, located on Bachtenwalle next to the Prinsenhof. The cotton spinning mill was founded around 1828, originally with the name Vanden Broecke-Grenier. Previously, a small cotton printing factory was located on this site, founded in 1813 by Franciscus Vanden Broecke. In 1851 the factory was expanded and looms were added. Yarns and fabrics were produced here until 1972.

Boiler house and engine room
The oldest surviving structure is a remarkable square mantelpiece with iron bands, built around 1850.[2] It is part of a complex with the boiler house and the engine room, where the first steam engine for the factory was installed in 1851. Coal was burned in the boiler house to heat water and convert it into steam. That steam then set the steam engine in motion, which in turn drove the machines in the factory via a system of connecting rods and drive belts.

The first steam engine at Van Achter was later replaced by a more powerful one, a double vertical balance steam engine. For this purpose, a new engine room was built around 1860 and it was given its current appearance.

Demolition and repurposing
After the factory closed in 1972, the buildings were empty for a while. The City of Ghent purchased the complex in 1976 and investigated the possibility of housing the Museum for Industrial Archeology and Textiles (MIAT) - today the Industrial Museum. But the factory buildings turned out to be in poor condition and were largely demolished in 1982. New social housing was built in its place.

However, a valuable part of the factory was preserved and protected as a monument: the engine and boiler house, the square chimney from 1850, the steam boiler and the adjacent building with shed roofs are being restored. Today the Ghent guide organization Vizit uses these buildings."