TB 3223-10 Pelhrimov, kostel
Trigonometrický bod ve stredu makovice na veži kostela sv. Bartolomeje v Pelhrimove
Location: Kraj Vysočina, Czechia

Trigonometrický bod ve stredu makovice na veži kostela sv. Bartolomeje v Pelhrimove, poblíž námestí.

Kostel byl puvodne zasvecen Panne Marii a poprvé je uváden roku 1439. Rozšíren byl v roce 1553, vyhorel v roce 1561, roku 1576 pristavena vež.Cervená sgrafita na lodi a presbytári pocházejí z roku 1589. Od roku 1596 je kostelem dekanským. Pozdeji byl ješte nekolikrát prestavován, nejvýraznejší prestavby následovaly po velkých požárech v letech 1646 a 1766. Pri druhé z nich získal kostel svoji soucasnou podobu. Šedesát metru vysoká vež bývala až do tricátých let 20. století sídlem hlásného, dnes je prístupná jako vyhlídková. Pri nedávné rekonstrukci byly objeveny malby v kaplích mezi operáky presbytáre. Vybavení kostela je prevážne barokní. Na hlavním oltári jsou sochy sv. Bartolomeje, sv. Vojtecha a sv. Prokopa, po stranách oltáre sochy sv. Víta a sv. Václava. Zajímavá je cínová krtitelnice z roku 1517 a krížová cesta.

Type: TB - trigonometricky bod polohoveho pole

Access restrictions: yes