Kaple sv. Václava, Úsilné, Czech Republic
Kaple v obci Úsilné nedaleko Ceských Budejovic.
Location: Jihočeský kraj, Czechia

Novogotická kaple sv. Václava se nachází nedaleko Ceských Budejovic v obci Úsilné.

Na míste malé kaplicky, od které se nedochovala žádná dokumentace, postavila obec v roce 1900 novogotickou kapli podle vzoru kaple Tešínské (je k videní v nedalekých Hrdejovicích) nákladem 2500 zlatých. Projekt zhotovil pan Bendík z Lišova. Stavbu kaple provedl k úplné spokojenosti zedník pan Jan Mráz z Voselna.
Dne 12. brezna 1900 se zacala bourat stará kaplicka a již 19. srpna téhož roku byla nove postavená kaple slavnostne vysvecena sv. Václavu.
Svecení kaple vykonal zdejší rodák pan vikár Josef Sukdol ze Strížova. (Jeho sestra Anna Sukdolová zakoupila oltár a zaplatila vnitrní malbu.) Prítomen byl farár z Libnice pan V. Votruba, dekan z Hosína pan F. Ritz, pri mši hrál na harmonium pan V. Malík, rídící ucitel z Libnice. Družicek bylo 29 a obec byla ozdobena prapory. Po službách božích byla u starosty obce pana Vojtecha Kantora hostina, které se zúcastnilo 11 hostí.
V roce 1978 a znovu v roce 1985 provedli opravu kaple sv. Václava clenové Sboru dobrovolných hasicu.

Interiér kaple sv. Václava:
Roku 1992 byla nákladem obce opravena fasáda kaple, v roce 2001 byla kaple sv. Václava opravena zevnitr, byla provedena elektroinstalace, elektrické zvonení, osvetlení interiéru, instalace zabezpecovacího zarízení, opravy omítek a náteru a porízeny nové lavice. Kaple byla vyzdobena 14 obrazy (50 x 45cm) adjustovanými na dreve s tématikou KRÍŽOVÉ CESTY od akademické malírky Renaty ŠTOLBOVÉ. U vstupu do kaple byla instalována mríž, díky které se muže krásné obrazy prohlédnou behem léta každý kolemjdoucí.
O svatováclavské pouti 28. zárí 2001 posvetil opravenou kapli a Krížovou cestu farár Dr. Zdenek Mareš z Dobré Vody - zároven byl vysvecen nový znak a nový prapor obce.

Zdroj: usilne.cz

*-*-*-*-*-*-*-*-*

The waychapel is situated in Úsilné near Ceské Budejovice.

Originally, there was a small chapel, it was rebuilt in 1900 to neogothic chapel. It was consecrated to St. Wenceslas at 19. 8. 1900. The chapel was reconstructed in 1978 and again in 1985 by fire brigade.

Interior was also restored in 2001 and there were added 14 paintings of "Stations of cross" by Renata Štolbová. You can see it through chapel windows anytime. New paintings, interior and also new symbol and flag of the village were consecrated in 2001 there.