Jenerálka Chateau by Karel Stolar - Prague, Czech Republic
Jenerálka Chateau // zámecek Jenerálka
Location: Hlavní město Praha, Czechia

Jenerálka is a small settlement nestled along a busy road to Kralupy with a chateau from the late 18th century. The chateau served as the headquarters of a part of the general staff of the Austrian army (the name of the settlement is derived from the word "general"), as a home for war veterans between the world wars, later as the seat of various research institutions, and today as the seat of Educational and Cultural Center Jenerálka (EEC). ECC Jenerálka works in partnership with international cultural institutions and foreign universities. It helps develop multicultural relations and seeks opportunities for mutual cooperation in art and education.

The author of this painting is Karel Stolar. Karel Stolar is the book illustrator who is dedicated to creating drawings sights. You can find this painting in book 'Pražské domy vyprávejí - III.'

=========================================================

Bývalý hospodárský dvur Jenerálka cp. 2308 se zahradou pochází patrne z konce 18. století. Pozdejší výrazná neobarokní prestavba setrela puvodní architektonický výraz i charakter staveb. Obytné budovy tím získaly spíše zámeckou podobu. Pred prucelím jednopatrové hlavní budovy zámecku s mansardovou strechou, na které je vežicka, vznikla zahrada vybudovaná na vysokém zdeném tarasu.

V její oseje dvojramenné zahradní schodište. Bývalé nádvorí hospodárské usedlosti, dnes uprostred s kašnou, obklopují tri samostatné budovy, z nichž prucelní budova má petiosý rizalit s výraznou atikou.

Cp. 2309 je bývalý hostinec, jednopatrový objekt s valbovou strechou. Hlavní petiosé prucelí je cleneno pilastry na nárožích a u hlavního vstupu, v patre je slepá arkáda s vloženými obdélnými okny. Nad prízemím je rímsa. Interiéry objektu jsou plochostropé a stavba se dá charakterizovat jako klasicistní. Ve stejném architektonickém styluje dnes i cp. 2310, bývalá kovárna. Interiéry máji segmentové klenby, objekt je jednopatrový s valbovou strechou. Prucelí je šestiosé, ale není dále cleneno.

Artist: Karel Stolar

Date of Your Photograph: 12/14/2019