Dum cp.262 ve Vršovicích by Karel Stolar - Prague, Czech Republic
Dum cp.262 ve Vršovicích // the building of former Waldes Museum
Location: Hlavní město Praha, Czechia

Jindrich Waldes (visit link) (also Heinrich Waldes or Henry Waldes) 2 July 1876 Nemyšl – 1 July 1941 Havana was a leading industrialist, founder of the Waldes Koh-i-noor Company.

Waldes Koh-i-noor headquarters were located in Prague suburbs of Vršovice. Soon the company grew to a large concern with branch factories in Warsaw, Dresden, Vienna, Paris, Barcelona and New York City.

Waldes was also a passionate art collector of contemporary Czech art. In 1918 in Prague he founded Waldes Museum for his collection of buttons which had over 70 thousand items.

The building is now administered by the City District of Prague 10 and will be used for exhibitions, theater performances and other cultural events.

The author of this painting is Karel Stolar. Karel Stolar is the book illustrator who is dedicated to creating drawings sights. You can find this painting in book 'Pražské domy vyprávejí - I.'

=========================================================

Ve velkém cinžovním rohovém domu ve Slovinské ulici cp. 262/1 bývalo populární
Waldesovo muzeum knoflíku a šatních spínadel. Založil ho roku 1916 ceský prumyslník a zakladatel továrny na stiskací a nýtovací knoflíky, hácky, ocka, náprstky a prezky ve Vršovicích Jindrich Waldes. Nová instituce mela sloužit výzkumu vývoje šatních spínadel. Základ muzea tvorily sbírky vzoru vyrobené tímto závodem.

Slavnostní otevrení muzea se konalo 25. zárí 1918. Plakát k nemu vytvoril malír a grafik, profesor na Umeleckoprumyslové škole v Praze František Kysela. Ten rovnež provedl „Ex libris“ knihovny Waldesova muzea a návrh vazby pametní knihy se stríbrným kováním a chalcedony.

Vchod do Waldesova muzea byl týž, kterým se dnes vchází do místností zdejší autoškoly. Portál byl vyzdoben plastikou sochare Cenka Vosmíka, alegorií znázornující vedu, která ochranuje novou instituci. Plastika je dodnes zachována na puvodním míste.

Muzejní místnosti zaujímaly celý mezanin, kde bylo šest výstavních místností a dve odborné dílny, dále cást prvního poschodí, zde mela prostor knihovna a tri kanceláre, a rovnež tak prízemí, kam zasahoval vestibul. Všechny tyto místnosti byly opatreny elektrickým svetlem, služebními a signálními zvonky. Vlastní výstavní muzejní prostory zabíraly plochu 400 metru ctverecních. Již od pocátku však bylo pocítáno s jejich možným rozšírením.

Artist: Karel Stolar

Date of Your Photograph: 02/14/2019