RM: 530107 - Keukengebouw - Heijplaat
31U E 596912 N 5750461
Voormalig Keukengebouw als onderdeel van het Quarantainestation Heijplaat en Rijksmonumentencomplex 530104.
Location: Zuid-Holland, Netherlands

Omschrijving complexonderdeel C

Inleiding
Voormalig KEUKENGEBOUW, deel uitmakend van het uit 1930-1933 daterende complex Quarantaine-inrichting in Zakelijk-Expressionistische trant en westelijk van het ontsmettingsgebouw gesitueerd. Het keukengebouw omvatte de (centrale) keuken en het magazijn.

Omschrijving
Op een L-vormige plattegrond opgetrokken KEUKENGEBOUW van een bouwlaag en een kapverdieping onder een met rode pannen bedekt overkragend schilddak. De hoofdingang, een dubbele deur, bevindt zich onder een betonnen luifel in het midden van de zuidgevel. Deze wordt geflankeerd door twee rechthoekige vensters met negenruits roedenverdeling. De noordgevel heeft in het midden, eveneens onder een betonnen luifel, een achteringang met aan de bovenzijde vlak onder de dakrand een strook van zeven lage drieruitsvensters. De westgevel heeft geheel rechts twee smalle vensters en in het terugspringende deel acht hoge vensters met kleine roedenverdeling. De oostgevel heeft een identieke geleding. Op de nok van het schilddak, aan de noordzijde grenzend aan de schoorsteen een eveneens overkapte en met pannen gedekte opbouw met een ventilatierooster. In het interieur zijn o.a. de nog aanwezige granito keukenaanrechten van belang.

Waardering
Voormalig KEUKENGEBOUW als historisch-functioneel onderdeel van het in 1930-1933 gebouwde complex Quarantaine-inrichting, van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde, alsook vanwege de ensemble- en situationele waarde in relatie tot de overige complexonderdelen.
Bron: Rijksmonumentenregister

Ook interessant: