No. 2371, Kostel sv. Klimenta, Odolena Voda, CZ
The Church of St. Clement
Location: Středočeský kraj, Czechia

CZ
První písemná zmínka o kostele, který tehdy - stejne jako obec - patril svatovítské kapitule, je z r. 1352. Nebylo však zaznamenáno, jakému patronovi byl zasvecen - zmínka o zasvecení sv. Janu Krtiteli je až z roku 1642.
Za husitských válek kostel prešel do vlastnictví Starého Mesta pražského. Behem tricetileté války zpustl.
Jezuitská kolej Klementinum na Starém Meste pražském získala kostel (i obec) roku 1671, v r. 1676 byla obnovena fara a poté bylo zmeneno patrocinium - kostel byl zasvecen sv. Klementovi.
V roce 1733 byl starý kostel do základu zboren (hrozilo zrícení) a byla zahájena stavba nového barokního kostela podle plánu Kiliána Ignáce Dientzenhofera. Stavba byla dokoncena r. 1735, vnitrní výzdobu v následujících peti letech provedli jezuitští umelci – knez a malír Jan Kuben (fresky a vetšina oltárních pláten), Jan Hanika (socharské práce) a Karel Habermann (štafírské a pozlacovacské práce). Chrám byl vysvecen v zárí 1740.
Puvodní obraz sv. Barbory nahradilo v roce 1764 plátno od Ignáce Viktorina Raaba.
Kostelní hrbitov (dosud se zachovala márnice) byl kolem roku 1850 prenesen na soucasné místo.
V r. 1863 po úderu blesku shorela vež a krov lodi. Naštestí nebyla poškozena klenba s freskou ani zarízení kostela.

EN
St. Clement and his remains play an important role in the teaching of St. Cyril and Methodius not only in Great Moravia, but Bohemia as well. Churches consecrated to this saint rank among the oldest Church monuments.
The Baroque church in Odolena Voda was built in 1733–35 on the site of a medieval shrine by the Jesuits of Prague according to the plans of Kilián Ignác Dientzenhofer. The consecration fell on the year 1740. The western wall of the church tower is decorated with a sculpture of St. Clement. The authors of the interior decoration of the church were the Jesuit artists Jan Kuben (frescoes, paintings), Jan Hanika (sculptures) and Karel Habermann (surface treatment).
Opening Times:

Rating: