De Brandersknecht - Schiedam, NL
31U E 596038 N 5752785
Dit bronzen standbeeld in de historische binnenstad van Schiedam herinnert aan de jeneverproductie, die de stad wereldberoemd maakte. / This bronze statue in Schiedam is reminiscent of gin production, which made the city world famous.
Location: Zuid-Holland, Netherlands

Over het kunstwerk - Bron: (visit link)

Beeld op bakstenen voetstuk, op basisplaat.
Opschriften: DE BRANDERSKNECHT
Gesigneerd: Frits Henderickx 1985
Informatiebord: Tekst van het ANWB informatiebord - De Brandersknecht was tot het begin van de 20ste eeuw werkzaam in de jeneverindustrie. De eikenhouten, met koper beslagen 'kit' (inhoud 20 liter) werd met heet water gevuld en boven de beslagbakken met kiemend graan geleegd. Zijn dagtaak begon, ook in de zomer, in het nachtelijk duister.
Kunstenaar: Frits Henderickx, beeldhouwer

Dit beeld is de eerste van de vier standbeelden die herinneren aan drankverleden van Schiedam. Later volgden de zakkendrager (1987), de distillateur (1992) en de kuiper (1995). Ook dit beeld werd vervaardigd in opdracht van het comité De Schiedamse Brandersknecht. De kosten, ongeveer 70.000 gulden, zijn bijeen gebracht door distillateurs uit heel Nederland.

Over de kunstenaar - Bron: (visit link)

Frits Henderickx was beeldhouwer, glas-in-lood zetter en vervaardiger van mozaïek.
Geboren op 20/11/1919 te Raamsdonksveer (Geertruidenberg) en overleden op 05/08/2009 te Schiedam.
Opleiding: Academie voor Beeldende Kunsten (Rotterdam)

About the artwork - Source: (visit link)

Statue on brick pedestal, on base plate.
Markings: DE BRANDERSKNECHT ("THE BURNER KNIGHT")
Signed: Frits Henderickx 1985
Information board: Text of the ANWB information board - De Brandersknecht was active in the gin industry until the early 20th century. The oak, copper-plated 'kit' (content 20 liters) was filled with hot water and emptied above the batter trays with germinating grain. His day job started, also in the summer, in the nighttime darkness.
Artist: Frits Henderickx, sculptor

This statue is the first of the four statues that recall the drinking history of Schiedam. Later the bag carrier (1987), the distiller (1992) and the cooper (1995). This statue was also commissioned by the De Schiedamse Brandersknecht committee. The costs, approximately 70,000 guilders, were collected by distillers from all over the Netherlands.

About the artist - Source: (visit link)

Frits Henderickx was a sculptor, stained glass maker and mosaicist.