Willem IV Count of Henegouwen (1318-1345)
31U E 601932 N 5753048
Een standbeeld 180cm op een sokkel van 175cm. Het is een steigerend paard met een ridderfiguur met schild en zwaard. A statue 180cm on a base of 175cm. A prancing horse with a knight figure with armshield and sword.
Location: Zuid-Holland, Netherlands

[UK]
This piece of Art:
A Bronze equestrian statue on a Brickstone sokkel.
The size total is Sokkel 175cm, Statue W160 x H180 cm.
It's a prancing horse with a knight figure in medieval clothing holding shield and sword.

[NL]
Dit kunstwerk:
Een bronzen ruiterstandbeeld op een Brickstone sokkel.
De totale afmeting is Sokkel 175 cm, Standbeeld B160 x H180 cm.
Het is een steigerend paard met een ridderfiguur in middeleeuwse kleding met schild en zwaard.

Dit ruiterbeeld van Willem IV, graaf van Henegouwen siert het voorplein van het Schielandshuis (voorheen Historisch Museum). Het verbeeldt de man die Rotterdam in 1340 stadsrecht verleende. Willem IV van Holland (tevens Willem II van Henegouwen) trad daarmee in de voetsporen van zijn vader Willem III, die in 1328 de Rotterdammers al enige privileges verleende. Rotterdam telde omstreeks die tijd naar schatting 2000 inwoners. Het stadsrecht betekende dat de stad en de stedelingen een aantal voorrechten kregen. Zo kreeg de stad onder meer tolvrijdom, toestemming om twee jaarmarkten te houden, vrijstelling van een aantal belastingen en uitgebreide bevoegdheden op het gebied van bestuur en rechtspraak, al had de graaf op dit punt het laatste woord. Hij had ook recht op tweederde van de boeten en kreeg de inkomsten uit de verpachting van een aantal stedelijke rechten. De stad was in ruil voor de privileges verplicht in tijden van oorlog gewapende manschappen te leveren en enkele belastingen te betalen. Willem IV (1318-1345) volgde in 1337 zijn vader op. Hij was een avontuurlijke ridder die niet uitblonk in diplomatie. Hij leefde – en stierf – bij het zwaard. In de acht jaar van zijn bewind maakte hij een pelgrimstocht naar Jeruzalem en leverde slag met Moren, Wenden, Litouwers en Pruisen. Dichter bij huis raakte hij verwikkeld in een Hollands-Utrechtse oorlog. Willem IV begon een veldtocht tegen de Friezen maar zijn legertje werd buiten Stavoren bij Warns in de pan gehakt. Ook Willem IV overleefde de slag niet.

Bron: Hans Baaij, Rotterdam Beeldengids Centrum (Rotterdam, 2001)