Het Klöpkeshoes - Denekamp, NL
32U E 365296 N 5803674
[NL] Een vrij toegankelijk, bijna verloren gegaan 'Klöpkeshoes'. Een van de laatst bewaarde in Nederland. [EN] A freely accessible, almost lost 'Klöpkeshoes'. One of the last preserved in the Netherlands.
Location: Overijssel, Netherlands

[NL]
Rond de wisseling van de 19e naar de 20e eeuw was op diverse Twentse boerenerven nog een Klöpkeshoes te vinden. Het waren woningen van ongehuwde vrouwen, die veel tijd doorbrachten met bidden. In de roerige tijden van het christendom riepen zij vanuit hun vrome onderkomens de rooms katholieken op tot het bijwonen van geheime kerkdiensten, in de tijd dat Rooms Katholieke kerkdiensten verboden waren. Zij deden dat door op de deuren van de woningen te kloppen, vandaar de naam "klöpke"en "klöpkeshoes"(klopjeshuis) voor hun onderkomens.

De aanwezigheid van een klöpkeshoes aan de Stroothuizerweg werd in 1957 ontdekt. Toen door de uitbreiding van het boerenbedrijf de bouwvallige schaapskooi inclusief het klöpkeshoes dreigden te worden opgeruimd, heeft de VVV Denekamp dit bouwval in 1970 gekocht, mede op aandringen van derden en op advies van een plaatselijk architect. Een plaatselijk aannemer bood de VVV aan het gratis vakkundig af te breken, zodat de onderdelen weer gebruikt konden worden bij de herbouw aan de Mekkelhorsterstraat, niet ver van de de oorspronkelijke bouwplaats. In hun vrije tijd hebben de buurtbewoners van Berghum het klöpkeshoes in 1988 weer opgebouwd. Het is nu al vele jaren doorlopend te bezichtigen, terwijl het eveneens een bijzondere schuilplaats is bij slecht weer. Ook is er een picknickplaats ingericht, die door passanten mag worden gebruikt.

[EN]
Around the turn of the 19th to the 20th century, a Klöpkeshoes could still be found at various farmyards in Twente. They were homes of unmarried women who spent a lot of time praying. In the troubled times of Christianity, they called on Roman Catholics from their pious homes to attend secret church services, when Roman Catholic church services were forbidden. They did this by knocking on the doors of the houses, hence the name "klöpke" and "klöpkeshoes" (knock house) for their shelters.

The presence of a klöpkeshoes on the Stroothuizerweg was discovered in 1957. When the dilapidated sheepfold, including the klöpkeshoes, threatened to be cleared up due to the expansion of the farm, the VVV Denekamp bought this ruin in 1970, partly at the insistence of third parties and on the advice of a local architect. A local contractor offered the VVV to professionally dismantle it free of charge, so that the parts could be used again in the rebuilding on Mekkelhorsterstraat, not far from the original construction site. In their spare time, the local residents of Berghum rebuilt the klöpkeshoes in 1988. It has been on permanent display for many years now, while it is also a special hiding place in bad weather. A picnic area has also been set up, which may be used by passers-by.

How it was moved: Disassembled

Type of move: Inside City