Memorial stone Toon Pille - Gouda, NL
31U E 617158 N 5764438
[NL] Een herdenkingssteen aan een Waddinxveense verzetsman die in de buurt van deze plaats is vermoord op 30 September 1944. [EN] A memorial stone to a Waddinxveen resistance fighter who was murdered near this place on 30 September 1944.
Location: Zuid-Holland, Netherlands

Anthonie Hendrikus (Toon) Pille (Waddinxveen, 18 augustus 1921 - Gouda, 30 september 1944) was een Nederlandse verzetsman.
De Waddinxveense stoffeerder Pille, lid van het ondergrondse verzet, werd op 29 september 1944 gearresteerd door de Sd'er Han Balvert op de Kerkweg te Waddinxveen. Hij werd er verhoord en vervolgens meegenomen naar Gouda voor nader verhoor op het bureau van de SD, aan de Ridder van Catsweg. De volgende dag werd zijn lichaam doorboord door minstens acht kogels aangetroffen op de nieuwe verbindingsweg (de tegenwoordige burgemeester Jamessingel) te Gouda. Alhoewel de beruchte Goudse SD-man Balvert nauw betrokken was bij de aanhouding, het verhoor en de dood van Pille, is het waarschijnlijk zijn superieur Heinrich Rennen die de fatale schoten heeft afgevuurd.
Pille beschikte over verschillende namen van verzetsstrijders in de regio, maar zweeg tegenover zijn ondervragers, gezien niemand van zijn medestrijders werd gearresteerd. Als eerbewijs aan Pille werd in 1946 een monument opgericht nabij de plaats waar hij is geëxecuteerd.
De tekst op het kruis luidde: "Hier viel op 30-09-44 in dienst van zijn vaderland TOON PILLE oud 23 jaar"

Het monument is op donderdag 25 september 2008 tijdelijk verplaatst in verband met de reconstructie van de weg waaraan het monument stond. Op 30 augustus 2012 werd een nieuw herdenkingsteken voor Toon Pille onthuld. Het is een herdenkingssteen, die aangebracht is in de bestrating van het plein bij het Huis van de Stad.

[EN]
Anthonie Hendrikus (Toon) Pille (Waddinxveen, August 18, 1921 - Gouda, September 30, 1944) was a Dutch resistance fighter.
The Waddinxveense upholsterer Pille, member of the underground resistance, was arrested on September 29, 1944 by the Sicherheitsdienst member Han Balvert in Waddinxveen. He was interrogated there and then taken to Gouda for further interrogation at the office of the SD. The next day, his body was found pierced by at least eight bullets on the new connecting road in Gouda. Although the notorious Gouda SD man Balvert was closely involved in the arrest, interrogation and death of Pille, it is probably his superior Heinrich Rennen who fired the fatal shots.
Pille had various names of resistance fighters in the region, but remained silent to his interrogators, as none of his fellow fighters were arrested. As a tribute to Pille, a monument was erected in 1946 near the place where he was executed.
The text on the cross reads: "Here fell on 09/30/44 in the service of his homeland TOON PILLE aged 23 years"

The monument was temporarily moved on Thursday, September 25, 2008 in connection with the reconstruction of the road on which the monument stood. On August 30, 2012, a new commemorative sign for Toon Pille was unveiled. It is a memorial stone, which is placed in the pavement of the square near the new town hall
Date of Dedication: 01/01/1946

Property Permission: Public