Gedenknaald Koning Willem II - Tilburg, the Netherlands
Obelisk in honour of king Willem II of the Netherlands
Location: Noord-Brabant, Netherlands

van wikipedia:

Koning Willem II overleed in 1849 in het oude paleis in Tilburg. Een maand na zijn overlijden werd het nieuwe paleis opgeleverd, dat was gebouwd onder leiding van de architect Henri van Tulder. Toen in 1873 het oude paleis werd gesloopt, werd door de gemeenteraad besloten ter plekke een monument voor de koning op te richten. Het monument werd onthuld op 17 maart 1874, de sterfdag van de koning, in aanwezigheid van prins Hendrik en commissaris van de koning Bosch van Drakestein. Het was een hardstenen zuil van 13 m hoog met een plaquette met het profiel van de koning.

Toen de Markt opnieuw werd ingericht (1933) werd de gedenknaald verplaatst. Bij de aanleg van het Stadhuisplein en de stadsring (1968) werd het monument afgebroken en opgeslagen op de gemeentewerf. Na jaren in de opslag bleek het in dermate slechte staat te verkeren dat de gemeente afzag van heroprichting, de restauratie zou te kostbaar zijn. Op initiatief van de Junior Kamer Hart van Brabant werd door Ton Buijsters een nieuw monument gemaakt. Hij ontwierp een circa 10 meter hoge obelisk, waarin het originele portret van de koning werd verwerkt. De naald werd opgericht naast de Heikese kerk, in de nabijheid van de oorspronkelijke plek. Het gedenkteken werd op 2 oktober 1987 onthuld door Frank Houben, commissaris van de koningin in Noord-Brabant. Het gedenkteken bestaat uit een acht meter hoge aluminium obelisk, die is geplaatst op en twee meter hoge granieten voet. In de zuil is een marmeren medaillonportret aangebracht, dat koning Willem II en profil toont. In en aan de voet zijn twee plaquettes geplaatst.

from wikipedia:

King Willem II died in 1849 in the old palace in Tilburg. A month after his death, the new palace, built under the direction of the architect Henri van Tulder, was completed. When the old palace was demolished in 1873, the city council decided to erect a monument to the king on the spot. The monument was unveiled on March 17, 1874, the anniversary of the death of the king, in the presence of Prince Henry and the King's Commissioner Bosch of Drakestein. It was a 13 m high bluestone column with a plaque bearing the profile of the king.

When the Market was redesigned (1933), the memorial needle was moved. During the construction of the Stadhuisplein and the city ring (1968), the monument was demolished and stored in the municipal yard. After years in storage, it turned out to be in such a bad condition that the municipality refused to re-establish it, the restoration would be too expensive. On the initiative of the Junior Chamber Hart van Brabant, a new monument was created by Ton Buijsters. He designed an approximately 10 meter high obelisk, in which the original portrait of the king was incorporated. The needle was erected next to the Heikese church, in the vicinity of the original site. The memorial was unveiled on October 2, 1987 by Frank Houben, the Queen's Commissioner in North Brabant. The memorial consists of an eight meter high aluminum obelisk, which is placed on a two meter high granite base. A marble medallion portrait has been placed in the column, showing King Willem II in profile. Two plaques have been placed in and at the base.
Date Created/Placed: 1987

Stadhuisstraat Tilburg