Fonte de San Clemente da Alameda - Santiago de Compostela, ES
29T E 537022 N 4747296
The Fonte de San Clemente da Alameda built in 1608 was originally located inside the cloister of the school of San Clemente, it was Relocated to the Alameda Park where is today.
Location: Galicia, Spain

-=:=-

Fonte de San Clemente da Alameda

[GA]
"A fonte de San Clemente orixinariamente estaba situada dentro do claustro do colexio de San Clemente, fundado en 1609 polo Arcebispo Xoán de San Clemente e Torquemada como colexio maior de pasantes (doutores en teoloxía). Este edificio foi utilizado para diversas funcións: sede da Sociedad Económica de Amigos del País, museo arqueolóxico, cuartel militar, escola de veterinaria de 1881 a 1888, escola de artes e oficios de 1888 a 1945 ou facultade de dereito.A pesar de estar dentro do colexio, os veciños tiñan libre acceso á auga desta fonte mais, cando o edificio foi utilizado como cuartel militar, a fonte incorporouse polo Concello para o servizo público. En 1899 foi trasladada para facilitar o acceso dos cidadáns á subministración de auga. Considerarase a súa situación no Campo das Casas de Compostela, xunto á Igrexa do Pilar, mais finalmente foi colocada no cruzamento da rúa da Senra co Campo da Estrela, vinculada á estrada de Pontevedra. Neste lugar era onde se apostaban os chamados coches de punto, coches de cabalos para o transporte de persoas e mercadorías, polo que era posible ver ás cabalgaduras abeberando na pía da fonte.Posteriormente en 1949, a causa das reformas circulatorias realizadas polo arquitecto municipal José María Banet, colocouse a fonte na súa localización actual, fronte á fachada principal do Colexio de San Clemente, que hoxe ocupa o Instituto de Ensino Secundario Rosalía de Castro. Neste mesmo lugar estivera situada a estatua do monumento a Ventura Figueroa que hoxe preside a escalinata do Campus Universitario.A auga que mana desta fonte provén, como no caso doutras moitas fontes da cidade que non posúen manancial directo, da canle principal que ten a súa orixe en Vite e que é distribuída na arqueta de San Miguel dos Agros, tamén coñecido como San Miguel da Cisterna precisamente pola localización da arqueta principal de distribución da subministración de auga á cidade.

[EN]
"The fountain of San Clemente was originally located inside the cloister of the school of San Clemente, founded in 1609 by Archbishop Juan de San Clemente y Torquemada as a major college of interns (doctors of theology). This building was used for various functions: headquarters of the Sociedad Económica de Amigos del País, archeological museum, military barracks, veterinary school from 1881 to 1888, school of arts and crafts from 1888 to 1945 or law school. of the school, residents had free access to water from this source but, when the building was used as a military barracks, the source was incorporated by the City Council for public service. In 1899 it was moved to facilitate citizens' access to the water supply. Its location will be considered in the Campo das Casas de Compostela, next to the Igrexa do Pilar, but it was finally placed at the intersection of Rúa da Senra with Campo da Estrela, linked to the Pontevedra road. In this place it was where the so-called knitted cars, horse-drawn carriages for the transport of people and goods were bet, so it was possible to see the horses drinking in the sink of the fountain. María Banet, the fountain was placed in its current location, in front of the main façade of the San Clemente School, which today occupies the Rosalía de Castro Secondary School. In this same place had been located the statue of the monument to Ventura Figueroa that today presides over the steps of the University Campus. The water that flows from this source comes, as in the case of many other sources in the city origin in Vite and that is distributed in the chest of San Miguel of the Agros, also known like San Miguel of the Cistern indeed by the location of the main chest of distribution of the water supply to the city."

How it was moved: Disassembled

Type of move: Inside City