Maatschappij van Weldadigheid - Doldersum, NL
32U E 314466 N 5865250
[NL] Gegraveerde stenen die de toegang van de voormalige kolonie Maatschappij van Weldadigheid aangeven. [EN] Engraved stones that indicating the entrance of the former colony 'Maatschappij van Weldadigheid'.
Location: Drenthe, Netherlands

[NL]
In 1818 werd de Maatschappij van Weldadigheid opgericht door generaal Johannes van den Bosch die de armoedige gezinnen na de Franse overheersing wilde helpen. Van den Bosch kocht in Drenthe woeste grond aan zodat de armen deze konden ontginnen en hier hun eigen zelfvoorziendende nederzetting op konden bouwen. In het totaal zijn 52 gezinnen uit alle delen van het land 'uitverkoren' om mee te doen aan het experiment van Johannes van den Bosch
De maatschappij bouwde vervolgens definitieve kolonies, bestaande uit kleine koloniehuisjes met een beetje grond. Die huisjes stonden op regelmatige afstand van elkaar langs kaarsrechte wegen. Na vierenhalf jaar woonden er nog 42 gezinnen onder de hoede van de Maatschappij van Weldadigheid. Een groot deel van hen is er tot hun dood blijven wonen.
De Jongkindt Conincklaan (toen hoofdweg geheten) is een van die kaarsrechte wegen die begint in Wateren en eindigd in Boschoord. toen Hoofdweg geheten. Er werden een school, wijkmeesterwoning, schaapskooi, een schoolmeesterwoning en ongeveer 24 kolonistenwoningen gebouwd. Vandaag de dag bestaan er nog steeds een aantal van de toenmalige koloniehuisjes.
Aan het begin van de Jongkindt Conincklaan staat nu een gegraveerde steen die aangeeft waar de oorspronkelijk kolonie begon.

[EN]
In 1818 the ‘Maatschappij van Weldadigheid’ was founded by General Johannes van den Bosch who wanted to help the poor families after the French rule. Van den Bosch bought wild land in Drenthe so that the poor could cultivate it and build their own self-sufficient settlement here. A total of 52 families from all parts of the country were 'chosen' to participate in Johannes van den Bosch's experiment.
The society then built definitive colonies, consisting of small colony houses with a little land. Those houses were regularly spaced along straight roads. After four and a half years, 42 families still lived under the care of the ‘Maatschappij van Weldadigheid’. A large part of them lived there until their death.
The Jongkindt Conincklaan (then called the main road) is one of those dead straight roads that starts in Wateren and ends in Boschoord. then called Hoofdweg. A school, district master's house, sheepfold, a school master's house and about 24 settler houses were built. Today, a number of the former colony houses still exist.
At the beginning of the Jongkindt Conincklaan there is now an engraved stone that indicates where the original colony began.

Structure Type: Unknown