FOK's Museumsbro - Kerteminde, Denmark
32U E 605059 N 6145976
Træskibsforeningen FOK's museumsbro på sydsiden af Kerteminde havn er et klassisk minimuseum og udstilling med forklarende plancher og fotografier fra det gamle havne- og fiskerimiljø i Kerteminde.
Location: Denmark

Særlig fokus er der på skibet Rylen, der bragte maleren Johannes Larsen og forfatteren Achton Friis rundt til 132 danske småøer for at registrere og beskrive livet på småøerne og denne særlige kulturarv inden den forsvandt. Det resulterede i det unikke bogværk "De Danskes øer".

Skibet. Ved museet kan du i sommerperioden se det berømte skib "Rylen", som maleren Johannes Larsen sejlede på ekspedition til Danmarks øer med i 1920'erne. I sommerperioderne kan skibet være ude på nye ekspeditioner og vil kunne opleves rundt omkring i de danske farvande.

Rylen, oprindeligt en såkaldt bæltbåd, blev bygget i 1896 og indgik fra starten i den flåde af bæltbåde, der fiskede i Storebælt efter sild.

"Fremad", som båden oprindeligt hed, var et 30 fods skib med storsejl, fok og klyver. Kort efter århundredskiftet fik skibet indlagt en 4 HK motor. I 1920 købte maleren Johannes Larsen og forfatteren Achton Friis båden - for 4000 kroner - og omdøbte den Rylen. Uden tvivl med baggrund i Larsens forkærlighed for fuglemotiver i hans malerkunst, grafik og tegninger. Skibet blev rygradden i et projekt om at indsamle kulturstof på de danske øer. Udforskningen af øernes natur og særlige kultur illustreres af Larsen, mens Friis indsamlede historier, fortællinger og indtryk fra stederne.

Lastrummet blev ombygget til kahyt og i perioden 1921-1924 blev Rylen base for fem ekspeditioner til i alt 132 øer. Det har været et enormt projekt og da arbejdet foregik under åben himmel måtte ekspeditionerne foregå i sommerhalvåret. Den efterfølgende bogudgivelse blev en stor succes og Friis og Larsen fortsatte samarbejdet og ekspeditionerne, hvilket resulterede i yderligere en række bøger, som samlet er udgivet under titlen De Danskes Land, og er en unik Danmarksbeskrivelse.

I 1925 solgte makkerparret Rylen og mange år fremover fungerede skibet som privat lystfartøj. Med sin egen særprægede historie i lasten. I 1992 fik Kerteminde Museum fondstøtte til at købe skibet og et omfattende arbejde med at få skibet tilbage til den stand, det var i under ekspeditionsårene blev sat i værk. Fra år 2000 er skibet udstillet, men er jævnligt rundt på søen og der er flere faste traditioner knyttet til skibet - blandt andet åbnes Kertemindes kirsebærfestival med, at Rylen kommer i land med modne kirsebær. Så er festen godt i gang.

På en mere personlig note skal jeg ikke lægge skjul på, at dette museumswaymark især er spændende for mig da Johannes Larsen er en af mine favoritkunstnere. Især hans tegninger og grafik holder jeg af. Og så minder historien om Rylen mig om, at man ikke behøver at rejse ud i den store vide verden for at opleve eventyret og de gode historier. De er lige uden for din dør. Og på den måde binder Friis og Larsens imponerende projekt fint an med waymarking-hobbyen.

English: Træskibsforeningen FOK's museum bridge on the south side of Kerteminde harbor is a classic mini-museum and exhibition - look, see and read - with explanatory posters and photographs from the old harbor and fishing environment in Kerteminde.

Special focus is on the ship Rylen, which brought the painter Johannes Larsen and the author Achton Friis around to 132 Danish small islands to register and describe life on the small islands and this special cultural heritage before it disappeared. This resulted in the unique book "The Islands of the Danes".

The ship. At the museum, during the summer period, you can see the famous ship "Rylen", which the painter Johannes Larsen sailed on an expedition to the islands of Denmark in the 1920s. During the summer periods, the ship can be out on new expeditions and can be experienced around the Danish waters.

Rylen, originally a so-called belt boat, was built in 1896 and was part of the fleet of belt boats fishing in the Great Belt for herring.

"Forward", as the boat was originally called, was a 30 foot ship with mainsail, jib and splitter. Shortly after the turn of the century, the ship got a 4 HP engine. In 1920, the painter Johannes Larsen and the author Achton Friis bought the boat - for 4000 kroner - and renamed it Rylen. Undoubtedly based on Larsen's predilection for bird motifs in his paintings, graphics and drawings. The ship became the backbone of a project to collect cultural material on the Danish islands. The exploration of the islands' nature and special culture is illustrated by Larsen, while Friis collected stories, narratives and impressions from the places.

The cargo hold was converted into a cabin and in the period 1921-1924, Rylen became the base for five expeditions to a total of 132 islands. It has been a huge project and when the work took place in the open air, the expeditions had to take place during the summer. The subsequent book publishing was a great success and Friis and Larsen continued the collaboration and the expeditions, which resulted in a further series of books, which are published under the title De Danskes Land, and are a unique description of Denmark.

In 1925, the partner couple sold Rylen and for many years to come, the ship functioned as a private pleasure craft. With its own distinctive history in the cargo. In 1992, the Kerteminde Museum received foundation support to buy the ship and extensive work to get the ship back to the condition it was in during the expedition years was put into operation. From the year 2000, the ship has been exhibited, but is regularly around the lake and there are several permanent traditions associated with the ship - among other things, Kerteminde's cherry festival opens with Rylen coming ashore with ripe cherries. Then the party is well underway.

On a more personal note, I must not hide the fact that this museum roadmark is especially exciting for me as Johannes Larsen is one of my favorite artists. I especially like his drawings and graphics. And then the story of Rylen reminds me that you do not have to travel to the big wide world to experience the adventure and the good stories. They are right outside your door. And in that way, Friis and Larsen's impressive project ties in nicely with the waymarking hobby.

Source: De danskes øer og Johannes Larsen Museum
Museum Address: