Gendarmstien - Padborg to Høruphav
32U E 523187 N 6074835
84 km lang, historisk vandresti fra Padborg til Høruphav på Als - 84 km long, historical hiking trail from Padborg to Høruphav Als.
Location: Denmark

En af de allermest populære vandreruter i Danmark er den legendariske Gendarmstien. Ruten er opkaldt efter de grænsevagter, gendarmer, der til fods patruljerede den dansk tyske grænse.
Grænsegendarmeriet blev dannet i 1839 for at beskytte toldvæsnets embedsmænd ved hertugdømmernes grænse langs floden Elben. Efter nederlaget i 1864 flyttede den danske grænse sig mod nord til Kongeåen - og i 1866 flyttede gendarmeriet med. Ved Genforeningen i 1920 rykkede grænsegendarmerne igen sydpå og patruljerede langs den nuværende grænse fra Vadehavet mod vest til Als’ sydspids mod øst.

I 1958 overgik grænsekontrollen til politiet, og gendarmkorpset var historie efter mere end 100 års virke. Men brudstykker af Gendarmstien lå der stadig, og i 1980’erne fik man igen øjnene op for den historiske sti.

Ruten blev etableret allerede i 1980. Dengang var vandring slet ikke så udbredt et fænomen i Danmark, som det er i dag.

Ruten er inddelt i 5 etaper:
1. Bjerg-etapen (Padborg til Sønderhav - 15 km)
2. Tegl-etapen (Sønderhav til Brunsnæs - 20 km)
3. Krage-etapen (Brunsnæs til Gammelmark - 19 km)
4. Strand-etapen (Gammelmark til Høruphav - 19 km)
5. Mølle-etapen (Høruphav til Skovby - 10 km)

Undervejs på den smukke rute passerer man shelterpladser og områder, hvor man gratis må slå sit telt op for en enkelt nat. Ruten er utrolig godt skiltet, og det er markeret, hvor man kan forlade ruten, hvis man f.eks. vil købe ind. Dette er med til at gøre den til en af de mest populære vandreruter i Danmark.
Kilde:

English:
One of the most popular hiking trail in Denmark is the legendary Gendarmstien/Border guard trail. The trail is named after the border guards who patroled along the Danish German border.
The Border Gendarmerie was formed in 1839 to protect customs officials at the border of the duchies along the River Elbe. After the defeat against the Germans in 1864, the Danish border moved north to the watercourse “Kongeåen” - and in 1866, the gendarmerie moved with it. At the Reunification in 1920, the border gendarmes moved south again and patrolled along the current border from the Wadden Sea to the west to Als ’southern tip to the east.

In 1958, border control passed to the police, and the gendarmerie corps was history after more than 100 years of service. However, fragments of the Gendarme Path were still there, and in the 1980s the historical path was once again opened to the public.

The trail was established in 1980 long before hiking became so popular in Denmark as it is today.

The trail is divided into five stages:
1. Mountain-etapen (Padborg to Sønderhav - 15 km)
2. Brick-etapen (Sønderhav to Brunsnæs - 20 km)
3. Crow etapen (Brunsnæs to Gammelmark - 19 km)
4. Beach-etapen (Gammelmark to Høruphav - 19 km)
5. Mill-etapen (Høruphav to Skovby - 10 km)

During the beautiful trail you will pass several free campsites with woodden shelter or where you can put up your tent for one night. The trail is well marked with signs showing the route or telling you where to leave if you need to buy food at the nearest store.
This is probably why it is one of the most popular hiking trails in Denmark.
Source: