Rævehøj jættestue - Dalby, Denmark
32U E 636985 N 6154051
Rævehøj ved Dalby ligger stolt knejsende på højderyggen ud til Storebæltskysten. Under den mægtige høj gemmer sig en af landets mest imponerende jættestuer fra bondestenalderen. Kammeret er bygget i lag og er blandt de højeste i Danmark.
Location: Denmark

Rævehøj ved Dalby ligger stolt knejsende på højderyggen ud til Storebæltskysten. Under den mægtige høj gemmer sig en af landets mest imponerende jættestuer fra bondestenalderen. Kammeret er bygget i flere skifter og er med sine ca. 2,5 meter til loftet et af Danmarks højeste jættestuekamre. Kammeret er 7 meter langt og 2,2 meter bredt.

Højen har været i brug gennem flere oldtidsperioder. I bronzealderen har man på én af bærestenene i jættestuen indhugget et solkors, og ved en udgravning i 1933 fandt man i gravhøjen flere brandgrave, der også fra bronzealderen. Det er helt almindeligt, at stenalderens gravhøje også blev brugt til begravelser senere i oldtiden, men helleristninger inde i jættestuer er sjældne. Omkring jættestuen findes mange andre gravhøje fra oldtiden.

English: Rævehøj passage grave by Dalby is proudly perched on the ridge next to the Great Belt coast. Under the mighty mound hides one of the country's most impressive burial chambers from the Peasant Stone Age. The chamber is built in several shifts and is with its approx. 2.5 meters to the ceiling, one of Denmark's tallest burial chambers. The chamber is 7 meters long and 2.2 meters wide.

The mound has been in use through several ancient periods. In the Bronze Age, a sun cross was carved on one of the supporting stones in the burial chamber, and during an excavation in 1933, several fire pits were found in the burial mound, which also date from the Bronze Age. It is quite common that Stone Age burial mounds were also used for burials later in antiquity, but petroglyphs inside burial chambers are rare. Around the burial chamber are many other burial mounds from ancient times.
Type: Dolmen

Size: