Pyrám - Smecno, Czechia
Vysoký pískovcový památník - Pyrám - z roku 1847 / High sandstone monument - Pyrám - from 1847
Location: Středočeský kraj, Czechia

CZ: Martinický obelisk, pro svuj tvar nekdy rovnež nazývaný pyrám, se nachází u polní cesty, kolmé na silnici II/236 z Kacice do Smecna v okrese Kladno ve Stredoceském kraji. Štíhlý, 11 metru vysoký sloup postavili úredníci Karla Jana Nepomuka hrabete Clam-Martinice (1792-1840) na jeho pocest v roce 1847. Je vytesaný z žehrovického pískovce.
Puvodne byl opatren ctyrmi kovovými deskami, smerujícími do ctyr svetových stran, s oslavným nápisem, ty však byly pozdeji poškozeny a nakonec odcizeny.

Karel Jan Nepomuk Clam Martinic byl generálem adjutantem v napoleonských válkách. Ohlásil porážku Napoleona Spojencum a eskortoval Napoleona do vyhnanství na ostrov Sv. Heleny.

EN: The Martinický obelisk, sometimes also called pyram for its shape, is located by a field road, perpendicular to the road II / 236 from Kacice to Smecno in the Kladno district in the Central Bohemian Region. The slender, 11-meter-high column was built by the officials of Karel Jan Nepomuk, Count of Clam-Martinice, in his honor in 1847. It is carved from the Železovice sandstone.
It was originally equipped with four metal plates, facing the four corners of the world, with a celebratory inscription, but these were later damaged and eventually stolen.

Karel Jan Nepomuk Clam Martinic (1792-1840) was an adjutant general in the Napoleonic Wars. He announced the defeat of Napoleon to the Allies and escorted Napoleon into exile on the island of St. Helena.
Date Created/Placed: 1847

Západně od Smečna, 325 m sverně od silnice 236 / West of Smečno, 325 m north of the road 236