Trolden fra Esterhøj - Høve, Danmark
32U E 655566 N 6190634
På toppen af Esterhøj står en stor Genforeningssten. Der har den ikke altid stået. Tidligere lå den på stranden og gemte på nøglen til en stor skat.
Location: Denmark

I meget gamle dage var Esterhøj beboet af en rig troldefamilie. Trolden havde store mængder af guld og ædelstene, og var meget generøs. Når trolden fik hjælp af menneskerne, gav han store gaver tilbage.
På et tidspunkt begyndte menneskene at bygge kirker. Og trolden kunne ikke lide kirker. Især kirkeklokkerne som larmede, gjorde trolden vred, og han begyndte at kaste store sten mod kirkerne. Han kunne dog ikke ramme, og besluttede sig for at flytte. På stranden lå en kæmpe sten, kastet mod en kirke af en anden trold. Under denne sten gemte trolden guldnøglen til alle skattene han havde i Esterhøj. Og denne sten kunne ikke flyttes.
I 1920 blev Danmark genforenet og der blev rejst mindesten over hele landet. Også ved Esterhøj hvor man besluttede af flytte den store sten ved stranden. Da den blev flyttet lød der en buldren og man viste at guldnøglen var sunket i jorden og skatten var tabt for evigt.
200 mænd og 11 par heste fik trukket stenen op på den 89 m høje bakke, Esterhøj hvor den stadig står.
På stenen står følgende:
Døren stænges – magten kued.
Hjerter længtes – håbet luet.
Gud det ledte – tro var fast.
Underet skete – lænken brast.

At the top of Esterhøj (Ester hill) stands a large Reunification Stone. It has not always stood there. Previously, it lay on the beach, hiding on the key to a great treasure.
In the very old days, Esterhøj was inhabited by a rich troll family. The troll had large amounts of gold and was very generous. When the troll got help from the people, he gave great gifts back.
At one point, people began to build churches. And the troll did not like churches. Especially the church bells that made noise made the troll angry and he started throwing big stones at the churches. However, he could not hit, and decided to move. On the beach lay a giant stone, thrown at a church by another troll. Under this stone the troll hid the golden key to all the treasures he had in Esterhøj. And this stone could not be moved.
In 1920, Denmark was reunited and memorial stones were erected all over the country. Also at Esterhøj where it was decided to move the large rock by the beach. When it was moved there was a rumble and it was shown that the golden key had sunk into the ground and the treasure had been lost forever.
200 men and 11 pairs of horses had the stone pulled up on the 89 meter high hill Esterhøj where it still stands.
Type: Local Legend or Lore

Referenced in (list books, websites and other media):