Buitenplaats Schelluinderberg - Schelluinen, the Netherlands
Monumental mansion from the 16th century in the village of Schelluinen.
Location: Zuid-Holland, Netherlands

NL:

van kasteninzuidholland.nl:
"Het leengoed Schelluinen werd in 1422 voor het eerst vermeld in de registers van de leenkamer van Holland als een Arkels leengoed.

Schelluinderberg is ontstaan uit een hofstede uit de 15e eeuw. Rond 1544 werd op het terrein van de hofstede een rechthoekig hoog huis, van 8,5 bij 5,5 meter, met een zeskantige traptoren gebouwd. Dit huis vormt nog altijd de kern van het huidige huis en bestond uit een kelder met daarboven een zaal, een verdieping en een zolder. Het huis met donjonachtig uiterlijk, gracht met brug en poort had het uiterlijk van een versterkte ridderhofstede.

Tussen 1563 en 1566 werd het huis flink uitgebreid. Aan de oost- en aan de westzijde kreeg het kleine zijgevels terwijl aan de zuidzijde een aanbouw verrees welke groter was dan het oorspronkelijke huis. Deze aanbouw werd samen met het oorspronkelijke huis onder één, met blauwe leisteen gedekte, kap gebracht. Het huis kreeg met deze uitbreidingen het uiterlijk van een voor die tijd modern landhuis.

In de achttiende en negentiende eeuw deed het huis dienst als pastorie, waarvoor het huis in 1765 werd uitgebreid met een flinke aanbouw. In 1924 werd een restauratie voltooid en werd Schelluinderberg op de monumentenlijst gezet. In 1954 werd het huis door de kerk vanwege de hoge kosten verkocht.

Op 19-12-2006 heeft een korte, uitslaande brand gezorgd voor grote schade aan het kasteeltje waarbij een deel van het dak werd verwoest. Sinds 2012 vinden er weer herstel-werkzaamheden plaats."

van erfgoedstem.nl:
"De Schelluinderberg behoort tot één van de best bewaarde renaissancebuitenplaatsen van Nederland. Met name de voorgevel met zijn vele prachtige gebeeldhouwde elementen ademt nog de sfeer van die tijd. Het oudste gedeelte van het huidige gebouw dateert vermoedelijk uit 1546 en werd mogelijk op de plaats van een ouder huis gebouwd."

ENG:

from kasteleninzuidholland.nl:
"The Schelluinen fief was first mentioned in 1422 in the records of the fief of Holland as an Arkel fief.

Schelluinderberg originated from a homestead from the 15th century. Around 1544 a rectangular high house, measuring 8.5 by 5.5 metres, with a hexagonal stair tower was built on the grounds of the homestead. This house still forms the core of the current house and consisted of a cellar with a hall, a floor and an attic above. The house, with its keep-like appearance, moat with bridge and gate, had the appearance of a fortified knight's homestead.

Between 1563 and 1566 the house was expanded considerably. On the east and west sides it was given small side walls, while on the south side an extension was built which was larger than the original house. This extension, together with the original house, was placed under one roof covered with blue slate. These extensions gave the house the appearance of a modern country house for that time.

In the eighteenth and nineteenth centuries the house served as a rectory, for which the house was expanded in 1765 with a substantial extension. In 1924 a restoration was completed and Schelluinderberg was listed as a monument. In 1954 the house was sold by the church because of the high costs.

On 19-12-2006 a short fire caused extensive damage to the castle, destroying part of the roof. Restoration work has been taking place again since 2012."

from erfgoedstem.nl:
"The Schelluinderberg is one of the best-preserved Renaissance country estates in the Netherlands. In particular, the facade with its many beautiful carved elements still exudes the atmosphere of that time. The oldest part of the current building probably dates from 1546 and may have been built on the site of built an older house."
Date of origin:: 1544

Style: High Renaissance (ca. 1500–1550)