Poldermolen Wadenoijen - Ophemert
31U E 661634 N 5747346
De molen is herbouwd in 1888. In 2010 is de Poldermolen verplaatst naar natuurgebied De Steendert tussen Ophemert en Est. Daarvoor stond deze in Wadenoijen.
Location: Gelderland, Netherlands

Deze poldermolen is pas in 2010 hier geplaatst.
Hij maalde vanaf 1888 aan de Lingendijk te Wadenoijen, hemelsbreed ongeveer twee kilometer ten noorden.
Daar stond hij tegen de dijk van de Betuwelijn.
Dat was één van de redenen voor de verplaatsing.
In 1888 kwam bij ook al van elders. Het molenlichaam was toen nog jong en werd waarschijnlijk op de kop getikt in Assendelft, Noord-Holland.
De kap is mogelijk nog honderd jaar ouder, de herkomst is onbekend.

De Poldermolen is een windmolen van het type grondzeiler. Hij is in 1888 gebouwd op de plaats van de in 1887 afgebrande molen aan de Lingedijk 131 in het dorp Wadenoijen in de Nederlandse provincie Gelderland. Vanwege de ongunstige ligging werd hij in 2010 verplaatst naar de Steendertse Uitweg in het natuurgebied De Steendert tussen Est en Ophemert.[1] Hij heeft geen naam en wordt naar de functie poldermolen genoemd: hij werd gebruikt voor het bemalen van de dorpspolder.

De molen is een houten achtkante poldermolen van het type grondzeiler op een gemetselde onderbouw, die thans op een betonnen fundering staat. Hij is uitgerust met een ijzeren scheprad dat een doorsnede heeft van 5,20 m en 40 cm breed is.

De wiekenvorm is Oudhollands. De roeden hebben een lengte van 25 m. De ijzeren, geklonken potroeden zijn in 1992 vervangen door gelaste, stalen roeden. Het gevlucht wordt op de wind gezet met behulp van een kruirad. Op 27 oktober 2013 is tijdens het draaien een van de wieken afgebroken.

De rietgedekte kap van de molen is voorzien van een zogenaamd Engels kruiwerk. De Vlaamse vang is voorzien van een vang- of wipstok.

De gietijzeren bovenas uit 1867 is gegoten door de firma L.I. Enthoven & Co. De as wordt gesmeerd met reuzel. De houten kammen (tanden) op de wielen worden elk jaar met bijenwas behandeld.

De molen is gerestaureerd in 1971 en 1992 en verplaatst in de periode januari 2009 - maart 2010. Erlangs is, zoals bij veel poldermolens, een damwand geplaatst, die ervoor zorgt dat er geen zand van onder de molen kan wegspoelen. Hij wordt tegenwoordig gebruikt voor het bemalen van De Steendert. Naast de molen is een blaffer gebouwd, waardoor het water bij hoog water vanzelf naar het natuurgebied stroomt.

Filmpje over de verplaatsing van de molen:

English translation:
This polder mill was only placed here in 2010.
From 1888 he milled on the Lingendijk in Wadenoijen, about two kilometers north as the crow flies.
There he stood against the dike of the Betuwelijn.
That was one of the reasons for the move.
In 1888 also came from elsewhere. The mill body was still young at the time and was probably bought in Assendelft, North Holland.
The hood is possibly a hundred years older, the origin is unknown.

The Poldermolen is a groundsailer type windmill. It was built in 1888 on the site of the burnt-down mill at Lingedijk 131 in the village of Wadenoijen in the Dutch province of Gelderland, which burned down in 1887. Due to its unfavorable location, it was moved in 2010 to the Steendertse Uitweg in the De Steendert nature reserve between Est and Ophemert. It has no name and is named polder mill after its function: it was used to drain the village polder.

Video about the relocation of the mill:

How it was moved: Wheels / Dolly / Truck