Kasbah - Hengelo, NL
32U E 351987 N 5792765
De Kasbah is een opvallend complex van paalwoningen in Hengelo in Overijssel. Het ontwerp is van de Amsterdamse architect Piet Blom, bekend van de kubuswoningen.
Location: Overijssel, Netherlands

Wie langs de Kasbah rijdt, loopt of fietst zal in eerste instantie vanaf de straat kant niet direct zien dat het hier om een bijzonder gebouwencomplex gaat. Om de Kasbah echt goed te kunnen beleven raad ik je aan om niet alleen de buiten kant te bekijken. wandelen ook eens in, en vooral, onder het het complex door.
Er is op het complex ook een Piet Blom museum.
Dit ligt aan de Voorhof 3a, 7552 JV Hengelo

Een wijkje op poten.
De Kasbah is een opvallend complex van paalwoningen in Hengelo in Overijssel. Het ontwerp van de 184 huurwoningen op betonnen kolommen is van de Amsterdamse architect Piet Blom, die later ook de bekende kubuswoningen ontworpen heeft. Het complex uit 1973 staat op de gemeentelijke monumentenlijst.
(visit link)

"De Kasbah in de jaren '70 een paradepaardje van stedenbouwkundige vernieuwing, door architect Piet Blom. De woningen werden op hoge betonnen palen geplaatst, zodat de ruimte op de begane grond vrij zou blijven voor winkeltjes, speelruimte en tuin. Piet Blom had een wijk voor ogen waarin er veel onderling contact zou zijn tussen de bewoners. Hij was o.a. bekend van de kubuswoningen in Rotterdam en De Bastille op de universiteit Twente. Zelf zegt hij over de Kasbah,'' Ik heb gewoon een flat opgetild en in de breedte op palen geplaatst''. De woningen werden zeer dicht op elkaar gebouwd om op die manier het sociale contact tussen de bewoners te bevorderen.
''De Kasbah'', zei Piet Blom ooit, 'is meer dan een gebouw'. Het is een filosofie, de blauwdruk van een nieuwe maatschappij'. De wijk werd op 20 november 1973 feestelijk geopend. Piet Blom bracht nadien op basis van woningruil met zijn gezin vele vakanties in de Kasbah door, omdat hij zelf wilde ervaren hoe zijn creatie werkte. De Kasbah bleek echter niet zo te functioneren als hij dacht. Bewoners klaagden over gebrek aan privacy en de openbare ruimte bleek grote aantrekkingskracht uit te oefenen op vandalen. De gemeenschapsruimtes op de begane grond leden bovendien te zeer onder het Nederlandse klimaat om er spontane buurtactiviteiten te houden. Ook elders in de stad kon niet iedereen het experimentele karakter van de wijk waarderen. Velen zagen de Kasbah als toevluchtsoord voor hippies. Wellicht, zo luidt een mogelijke verklaring, was het toch beter geweest om Blom's stedelijke ruimte in de stad te situeren, in plaats van in een saaie buitenwijk. Hij beschouwde zijn Kasbah als zijn belangrijkste bouwwerk, maar van zijn idealen is weinig over. Hoewel door sommige bewoners nog steeds activiteiten worden ondernomen zoals kunstmanifestaties en winkeltjesmarkten, zijn de meeste gezamenlijke initiatieven wat minder geworden, al hoewel er vandaag de dag meer levendigheid is. Op de begane grond huist nog een aantal winkeltjes."

English translation:
Anyone driving, walking or cycling along the Kasbah will initially not immediately see from the street that this is a special building complex. In order to really experience the Kasbah well. I advise you to not only view the outside. Also walk in, and especially under the complex.
There is also a Piet Blom museum on the complex.
This museum is located at Voorhof 3a, 7552 JV Hengelo

A neighborhood on legs.
The Kasbah in the 1970s a showpiece of urban renewal, by architect Piet Blom. The houses were placed on high concrete piles, so that the space on the ground floor would remain free for shops, play area and garden. Piet Blom envisioned a neighborhood in which there would be a lot of mutual contact between the residents. He was known for the cube houses in Rotterdam and De Bastille at the University of Twente. He himself says about da Kasbah, ''I just lifted a flat and placed it on poles in width''. The houses were built very close to each other in order to promote social contact between the residents.
''The Kasbah'', Piet Blom once said, 'is more than a building'. It is a philosophy, the blueprint of a new society'. The district was festively opened on November 20, 1973. Piet Blom subsequently spent many holidays in the Kasbah with his family on the basis of home exchange, because he wanted to experience for himself how his creation worked. However, the Kasbah turned out not to function as he thought. Residents complained about a lack of privacy and the public space proved to be a major attraction for vandals. Moreover, the communal areas on the ground floor suffered too much from the Dutch climate to hold spontaneous neighborhood activities. Also elsewhere in the city, not everyone could appreciate the experimental character of the district. Many saw the Kasbah as a haven for hippies. Perhaps, according to a possible explanation, it would have been better to situate Blom's urban space in the city, rather than in a dull suburb. He regarded his Kasbah as his most important building, but little of his ideals is left. Although activities such as art manifestations and shopping markets are still carried out by some residents, most of the joint initiatives have diminished somewhat, although there is more vibrancy today. A number of shops are located on the ground floor.
Booggang 11 Hengelo"
" De Kasbah is een woningcomplex met meerdere straten."