Molen Zeldenrust - Geffen, NL
31U E 670603 N 5735271
Zeldenrust is een oude standerdmolen, bestemd voor het malen van graan. De molen is eigendom van de gemeente Oss en is na de heropbouw in 1981 weer volledig maalvaardig.
Location: Noord-Brabant, Netherlands

De molen heeft een bewogen geschiedenis. De naam Zeldenrust doet onze molen eer aan want hij moest enkele malen opnieuw worden opgebouwd.

We hebben lang gedacht dat de molen ongeveer 300 jaar oud moest zijn, omdat in de oude steenbalk inscripties stonden met onder andere het jaartal 1621, het oudste jaartal dat we tot nu toe met betrekking tot de molen konden vinden. Een stuk van die oude steenbalk, met daarin de inscripties, is bij de laatste restauratie (2008) door de molenbouwer aangebracht in de nieuwe steenbalk.

De naam “Zeldenrust” wordt voor het eerst gemeld in een stuk uit 1425 (7 september) waarin een opsomming wordt gemaakt van de bezittingen van de weduwe van de Heer van Nuland en Geffen. De molen stond toen in het noordwesten van Geffen langs de straat die nu Den Ham heet.

De inscriptie in de steenbalk (zie boven) werd in 1621 aangebracht naar aanleiding van het overlijden van de vrouw van de toenmalige molenaar, Willem Willems. Omdat deze molenaar geen opvolgers had, kwam de molen in handen van Marten Peters.

Door de aanleg van de spoorlijn Oss - Den Bosch (1877) moest de molen verplaatst worden en hij kwam in 1881 terecht op de plek waar nu de Mulderstraat is.
De molen stond daar toen nog prachtig vrij tussen de weilanden en korenvelden en had voldoende windvang.

Na de oorlog bepaalde weer de vooruitgang het lot van de molen. De laatste beroepsmolenaar René Schuffelers heeft nog tot de jaren vijftig ambachtelijk op windkracht gemalen maar stapte in 1953 over op een dieselmotor om te malen en later op een elektromotor.

De Zeldenrust stond stil en raakte langzaam maar zeker in verval.

In 1975 kocht de Gemeente Geffen voor één gulden de molen van Schuffelers. De molen werd afgebroken en de onderdelen werden opgeslagen.
In 1980 begon de herbouw van de molen en hij kreeg weer een prachtige nieuwe plek met voldoende windvang aan de rand van het dorp nabij de Leiweg en de Elzendreef.
In 1981 werd de molen feestelijk weer opnieuw in gebruik genomen.
Twee vrijwillig molenaars zorgden ervoor dat de molen wekelijks draaide.
Vanaf dat moment was molen Zeldenrust, samen met molen De Vlijt en onze prachtige Maria Magdalena kerk de trots van Geffen. De kerk en de molens bepalen de skyline van Geffen.

Open: elke zaterdag tussen 09.30 en 12.00 uur in werking en open voor publiek. Er wordt koren gemalen, er worden rondleidingen gegeven

Eng
The mill has an eventful history. The name Zeldenrust does our mill justice because it had to be rebuilt several times.

The name "Zeldenrust" is first mentioned in a document from 1425 (September 7), which lists the possessions of the widow of the Lord of Nuland and Geffen. The mill was then in the northwest of Geffen along the street that is now called Den Ham.

Due to the construction of the Oss - Den Bosch railway (1877), the mill had to be moved and in 1881 it ended up on the spot where the Mulderstraat is now.
At that time the mill was still beautifully free between the meadows and cornfields and had sufficient wind strength.

After the war progress again determined the fate of the mill. The last professional miller René Schuffelers used wind power until the 1950s to grind by hand, but in 1953 he switched to a diesel engine for grinding and later to an electric motor.

The Zeldenrust stood still and slowly but surely fell into disrepair.

In 1975 the Municipality of Geffen bought the mill from Schuffelers for one guilder. The mill was demolished and the parts were stored.
Rebuilding of the mill started in 1980 and it was given a beautiful new location with sufficient windage on the edge of the village near the Leiweg and the Elzendreef.
The mill was festively reopened in 1981. Two volunteer millers ensured that the mill turned weekly.
From that moment on, windmill Zeldenrust, together with windmill De Vlijt and our beautiful Maria Magdalena church, was the pride of Geffen. The church and the mills define the skyline of Geffen.

Open: Open to the public every Saturday between 9.30am and 12 noon. Corn is milled, guided tours are given
Date of Manufacture: 10/07/1425

Purpose: Milling