Spoorburg Oosterbeek - Arnhem, NL
31U E 696062 N 5761535
Stalen spoorbrug over de Rijn ligt ten zuidwesten van het centrum van Arnhem, is gebouwd in 1879 en biedt de spoorwegverbinding tussen station Arnhem, station Arnhem Zuid en verder richting Nijmegen.
Location: Gelderland, Netherlands

"De Spoorbrug Oosterbeek over de Nederrijn bij Arnhem maakt deel uit van de Spoorlijn Arnhem - Nijmegen. De brug bestaat uit vijf aanbruggen aan de noordzijde, een boogbrug over de rivier en een aanbrug aan de zuidzijde. De aanbruggen zijn allemaal 56 meter lang en de hoofdoverspanning bedraag 132 meter. Aan de noordzijde van de rivier loopt de spoorlijn langs de gemeentegrens door de Rosandepolder, aan de zuidzijde vormt deze de scheiding tussen de wijken Elderveld en De Laar aan de oostkant en Schuytgraaf aan de westkant.

Historie
De huidige brug is de vijfde versie. De eerste spoorbrug werd gebouwd in 1879 naar een ontwerp van ir. J.G. van den Bergh en had meerdere bogen en een extra pijler in de rivier. Op 10 mei 1940 werd de brug tijdens de Duitse aanval opgeblazen, en op 19 november werd de verwoeste brug door de Duitse bezetters vervangen door een brug uit Zaltbommel. Omdat deze maar uit één baan bestond verrezen aan beide kanten van de brug seinhokjes van waaruit het treinverkeer werd geregeld. Tijdens de Slag om Arnhem werd de brug echter weer verwoest, en daarna vervangen door een tijdelijke brug uit Dordrecht. In 1952 werd die vervangen door de definitieve brug zoals deze er nu nog staat."

Eng
"The Oosterbeek railway bridge over the Lower Rhine near Arnhem is part of the Arnhem - Nijmegen railway line. The bridge consists of five bridges on the north side, an arch bridge over the river and an extension bridge on the south side. The bridges are all 56 meters long and the The main span is 132 metres.On the north side of the river, the railway runs along the municipal boundary through the Rosandepolder, on the south side it forms the division between the districts Elderveld and De Laar on the east side and Schuytgraaf on the west side.

History
The current bridge is the fifth version. The first railway bridge was built in 1879 to a design by J.G. van den Bergh and had several arches and an extra pier in the river. On May 10, 1940, the bridge was blown up during the German attack, and on November 19, the destroyed bridge was replaced by a bridge from Zaltbommel by the German occupiers. Because it only consisted of one track, signal boxes were built on both sides of the bridge from which train traffic was controlled. During the Battle of Arnhem, however, the bridge was destroyed again, and then replaced by a temporary bridge from Dordrecht. In 1952 it was replaced by the definitive bridge as it still stands."
Bridge Type: Arch

Bridge Usage: Railroad