Koepelkerk op het Jansplein - Arnhem, NL
De koepelkerk in Arnhem staat midden op het gezellige Jansplein omgeven door horeca en terrasjes.
Location: Gelderland, Netherlands

Tot 1817 bevond zich op die Jansplaats de rooms katholieke Sint-Janskerk (gebouwd rondom 1200). Deze Sint Janskerk (in Romaanse stijl met twee spitse torens) was in gebruik bij de Commanderij van Sint-Jan, een hospitaal van de Johannieterorde (een ridderorde). Begin 19e eeuw werd de kerk gekocht door de Gemeente Arnhem vanwege de slechte staat en nadien gesloopt.

Architect
De Koepelkerk werd in het begin de ‘Nieuwe Kerk’ genoemd. Deze kerk, gebouwd in 1837-1838, werd ontworpen door Anthony Aytinck van Falkenstein naar het voorbeeld van de Amsterdamse (Lutherse) Koepelkerk.
Falkenstein werd geboren in 1797 en overleed in 1840, 43 jaar oud. Hij was stadsarchitect van de Gemeente Arnhem van 1820 tot 1840. Falkenstein ontwierp in Arnhem ook de Willemskazerne, gelegen in de directe omgeving van wat nu heet het Gele Rijdersplein. Ook ontwierp hij het Paleis van Justitie, ongeveer waar nu het huidige Paleis van Justitie staat (omgeving Markt).
Zowel de Willemskazerne als het oude Paleis van Justitie zijn er niet meer, in de Slag om Arnhem (september 1944 – W.O. II)) door een bombardement geheel vernietigd. Een fragment van de zuilen van het Paleis van Justitie werd bewaard als herinnering aan de Wereldoorlog en vormt nu het Airborne monument op het Airborneplein (Berenkuil), dichtbij de John Frostbrug.

Stijl
De koepelkerk is gebouwd in neo(nieuw)classicistische stijl, dat wil zeggen dat de bouwstijl haar oorsprong vindt in de bouwstijl van de Griekse en Romeinse Oudheid (bouw van onder andere tempels met grote zuilen). Bij de Arnhemse koepelkerk is deze stijl te herkennen aan de hoge plint bij de ingang en de (acht) pilaren op de hoeken. Door de hoge boogvensters zijn de twee galerijen zichtbaar. De twee gaanderijen bieden in totaal plaats aan zo’n 500 mensen. Het koepeldak (de hemel), naar voorbeeld van het Romeinse Pantheon, rust op acht grote (Ionische) zuilen. Boven op de koepel staat de zogenaamde lantaarn.