Watersnoodramp - Veenendaal, NL
Monument ter herdenking aan de watersnoodramp in 1855
Location: Utrecht, Netherlands

De watersnood van 1855 was een overstroming ten gevolge van dijkdoorbraken in Midden-Nederland op 5 maart 1855. Vooral de Gelderse Vallei en het Land van Maas en Waal werden getroffen. De overstromingen vonden ook buiten deze gebieden plaats, in de gehele Betuwe, in grote delen van Noord-Brabant en Gelderland en het gebied dat zich uitstrekte in de Gelderse Vallei van Rhenen en Wageningen tot aan Amersfoort en de voormalige Zuiderzee. Er verdronken 13 mensen.

Geschiedenis
Op 5 maart 1855 bleek de Rijn verstopt te zijn door grote massa's kruiend ijs. De waterstand was op dat tijdstip ruim zes meter boven het Amsterdams Peil. Toen het ijs die dag in beweging kwam, brak het water door de Grebbedijk, waar in heel korte tijd een 150 meter breed gat in de dijk werd geslagen. De schade was zeer groot, en verschillende huizen raakten zwaar beschadigd, of werden geheel vernield. Het exacte aantal doden is onbekend. Nadien bezocht koning Willem III het Land van Maas en Waal. Hij zou later onderscheidingen uitreiken aan mensen die zich bij deze ramp bijzonder verdienstelijk hadden gemaakt. Sinds 1855 zijn er in de Gelderse Vallei geen overstromingen meer geweest. Het duurde echter nog tot 1931 voordat er een commissie kwam die de afwateringen in de Gelderse Vallei nader zou onderzoeken en aanbevelingen te doen.

In 1955 en 2005 werd in Veenendaal de watersnood officieel herdacht. Aan de Kerkewijk staat een monument met de namen van elf slachtoffers van de ramp en in Museum Veenendaal is een deel van de expositie aan de ramp gewijd.
(visit link)

Honderd jaar na de ramp werd een monument geplaatst. Op 5 maart 1995 werd het monument onthuld door de heer D. Sandbrink, dijkgraaf van het Dijkschap Grebbedijk; samen met Herman Jansen en Gerrit van Wijk, nakomelingen van slachtoffers van de watersnoodramp 1855. Burgemeester A. Bakker van Veenendaal herdenkt de slachtoffers. De heer G.C. van Stuijvenberg, waarnemend directeur van Gemeentewerken is de ontwerper van het monument. Het werd vervaardigd bij steenhouwerij Buddingh.

Eng
The flood of 1855 was a flood as a result of dike breaches in the central Netherlands on March 5, 1855. The Gelderse Vallei and the Land van Maas en Waal were particularly affected. The floods also took place outside these areas, throughout the Betuwe, in large parts of North Brabant and Gelderland and the area that stretched in the Gelderse Valley from Rhenen and Wageningen to Amersfoort and the former Zuiderzee. 13 people drowned.

History
On March 5, 1855, the Rhine was found to be clogged by large masses of drifting ice. The water level at that time was more than six meters above the Amsterdam Level. When the ice started moving that day, the water broke through the Grebbedijk, where a 150-meter-wide hole was made in the dike in a very short time. The damage was extensive, and several houses were badly damaged or completely destroyed. The exact number of deaths is unknown. Afterwards, King William III visited the Land of Maas and Waal. He would later award awards to people who had rendered special service in this disaster. There have been no floods in the Gelderse Vallei since 1855. However, it was not until 1931 that a committee was set up to investigate the drainages in the Gelderse Vallei in more detail and to make recommendations.

In 1955 and 2005 the flood was officially commemorated in Veenendaal. There is a monument on the Kerkewijk with the names of eleven victims of the disaster and part of the exhibition in Museum Veenendaal is devoted to the disaster.

One hundred years after the disaster, a monument was erected. On March 5, 1995, the monument was unveiled by Mr. D. Sandbrink, dijkgraaf of the Dijkschap Grebbedijk; together with Herman Jansen and Gerrit van Wijk, descendants of victims of the 1855 flood disaster. Mayor A. Bakker van Veenendaal commemorates the victims. Mr G.C. van Stuijvenberg, acting director of Municipal Works, is the designer of the monument. It was manufactured at the Buddingh stonemasonry.

Date of dedication: 03/05/1955

Memorial Sponsors: the municipality of veenendaal