Zuiderzeemuseum - Enkhuizen, NL
31U E 655210 N 5841780
[NL] Dit museum brengt sinds 1948 de maritieme geschiedenis van de voormalige Zuiderzee in beeld. Er is ook een buitenmuseum.[EN] This museum has been documenting the maritime history of the former Zuiderzee since '48. There is also an outdoor museum
Location: Noord-Holland, Netherlands

[NL]

Het Zuiderzeemuseum is een cultuurhistorisch museum in de Nederlandse stad Enkhuizen in de provincie Noord-Holland, waar de cultuur en de maritieme geschiedenis van de voormalige Zuiderzee (nu het IJsselmeer, Markermeer en de Waddenzee) in beeld worden gebracht. Het museum bestaat sinds 1948. Het is in 1983 uitgebreid met het buitenmuseum, een terrein waar verschillende buurten van rond de Zuiderzee zijn herbouwd en ambachten worden gedemonstreerd.

Geschiedenis
De aanzet tot het stichten van het Zuiderzeemuseum was een tentoonstelling die rond 1930 gehouden werd in het Wilhelminaplantsoen in Enkhuizen. In deze Zuiderzeevisscherij-tentoonstelling werden huisjes van karton opgezet en er liepen originele bewoners in klederdracht rond uit de echte dorpen van rond de Zuiderzee. Door de oorlogsdreiging en de Tweede Wereldoorlog werden de plannen voor een Zuiderzeemuseum opgeschort.

Op 27 mei 1947 werd de Vereniging Vrienden van het Zuiderzeemuseum opgericht en op 16 januari 1948 werd het Koninklijk Besluit getekend waarmee officieel de start werd gegeven om het Rijksmuseum Zuiderzeemuseum mogelijk te maken. Als huisvesting verkregen de vrienden van het Zuiderzeemuseum voor een symbolisch bedrag van een gulden de pakhuizen van zaadhandel Sluis en Groot aan de Wierdijk. Het Rijk nam deze gebouwen over, restaureerde ze en onderhoudt ze sindsdien. De gebouwen van het binnenmuseum zijn eigendom van de Rijksgebouwendienst. De panden in het buitenmuseum van de Dienst Domeinen.

De eerste directeur van het museum was Siebe Jan Bouma. In zijn periode als directeur van het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem tussen 1942 en 1948 was hij al bezig met de plannen voor een museum waar het leven rond de voormalige Zuiderzee in herinnering zou kunnen worden gehouden. Met die gedachte is Bouma actief op zoek gegaan naar panden en voorwerpen die in een museum tot zijn recht zouden kunnen komen. Bouma kon de aangelegde verzameling niet volledig meenemen naar Enkhuizen toen hij daar directeur werd. Er werd een beschrijving opgesteld van wat Bouma wel en niet mee mocht nemen uit Arnhem. Panden die hij op het oog had of al waren aangekocht bleven in Arnhem. Alle andere verzamelde objecten mochten mee.

Op 1 juli 1950 werd het Binnenmuseum van het Zuiderzeemuseum geopend. Het Peperhuis was het eerste van de rij panden die later volgden. Bouma keek toen al verder en wilde graag dat er op termijn ook een buitenmuseum gerealiseerd zou worden. Vlak nadat het genoemde Koninklijk Besluit was ontvangen, begon er al een correspondentie op gang te komen met gemeenten die langs de voormalige Zuiderzee liggen en waarvan bekend was dat er panden uit het stadsbeeld zouden gaan verdwijnen.

In de gemeente Kampen lag het buurtje Brunnepe, dat aan de voormalige bewoners van Schokland beschikbaar was gesteld toen die het eiland uiterlijk in mei 1859 moesten verlaten, en vooral naar de plaatsen Kampen, Volendam en Vollenhove waren verhuisd. Kampen wilde uit oogpunt van stadssanering die woningen afbreken. Voor Bouma was dit een kans om panden te verwerven.

Op 6 mei 1983 opende Koningin Beatrix het Buitenmuseum, dat werd toegevoegd aan het Zuiderzeemuseum. De locatie waar het is opgebouwd werd vóór 1970 gebruikt als opslagterrein van de Zuiderzeewerken inzake de aanleg van de dijk naar Lelystad.

Het eerste pand dat werd opgebouwd was de Gasthuiskapel uit Den Oever die in de situatie van de kerk in Oosterend op Texel werd herbouwd. Het eerste pand dat al in 1948 in eigendom kwam van het Zuiderzeemuseum was het dijkhuis uit Hindeloopen waar anno 2016 een café in is gevestigd langs de dijk van het Buitenmuseum. Het interieur van dit dijkhuis heeft vele jaren in het Binnenmuseum tentoongesteld gestaan met daarin Hindelooper klederdracht die onder de klederdrachten rond de Zuiderzee een eigen stijl heeft.

Rond 1993 is het museum verzelfstandigd onder de naam: Stichting Rijksmuseum Zuiderzeemuseum.

Binnenmuseum
Het binnenmuseum bestaat uit onder andere een schepenhal met dertien echte schepen die op de Zuiderzee hebben gevaren, waaronder drie grote vissersboten en onder meer de boeier Sperwer. Verder zijn er in de andere zalen van het Binnenmuseum tijdelijke en vaste tentoonstellingen te zien die op een of andere manier met de Zuiderzee te maken hebben. Zo zijn er scheepsmodellen, klederdrachten, schilderijen en gebruiksvoorwerpen te zien van het Zuiderzeegebied.

In het verleden was er ook een walvisvaarttentoonstelling. Deze collectie is echter overgedragen aan Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam.

Tentoonstellingen (selectie)
Het museum kent naast de vaste tentoonstellingen zoals de Schepenhal en de Zee vol verhalen ook wisselende tentoonstellingen.

2009-2010 Zuiderzee in kaart
2010-2011 Huis|Stijl
2011-2012 NIJVER|heden
2012-2012 Jaar van het Water
2013-2015 Nederland in 7 overstromingen - De Zuiderzee (in samenwerking met de NTR)
2014-2017 Designroute
2014-2014 Ruik de tijd
2015-2015 Reis je rijk
2016-2016 Wild van Water
2016-2017 10 Years of Thomas Eyck
2017 Handgemaakt
2018 Aan Tafel
2019-2020 Kleren maken de vrouw

Bron: Wikipedia (visit link)

[EN]

The Zuiderzee Museum is a cultural-historical museum in the Dutch city of Enkhuizen in the province of North Holland, where the culture and maritime history of the former Zuiderzee (now the IJsselmeer, Markermeer and the Waddenzee) are portrayed. The museum has existed since 1948. It was expanded in 1983 with the outdoor museum, an area where various neighborhoods around the Zuiderzee have been rebuilt and crafts are demonstrated.

History
The impetus to found the Zuiderzee Museum was an exhibition that was held around 1930 in the Wilhelminaplantsoen in Enkhuizen. In this Zuiderzeevisscherij exhibition, cardboard houses were set up and original inhabitants walked around in traditional costumes from the real villages around the Zuiderzee. Due to the threat of war and the Second World War, the plans for a Zuiderzee museum were shelved.

The Friends of the Zuiderzee Museum Association was founded on May 27, 1947 and the Royal Decree was signed on January 16, 1948, which officially gave the start to make the Rijksmuseum Zuiderzee Museum possible. For a symbolic sum of one guilder, the friends of the Zuiderzee Museum acquired the warehouses of seed trader Sluis and Groot aan de Wierdijk as housing. The government took over these buildings, restored them and has maintained them ever since. The buildings of the indoor museum are owned by the Government Buildings Agency. The buildings in the outdoor museum of the Domain Service.

The first director of the museum was Siebe Jan Bouma. During his period as director of the Dutch Open Air Museum in Arnhem between 1942 and 1948, he was already working on plans for a museum where life around the former Zuiderzee could be remembered. With this in mind, Bouma actively searched for buildings and objects that could come into its own in a museum. Bouma was unable to take the entire collection to Enkhuizen when he became director there. A description was drawn up of what Bouma could and could not take with him from Arnhem. Buildings that he had in mind or that had already been purchased remained in Arnhem. All other collected objects were allowed to join.

The Binnenmuseum of the Zuiderzee Museum was opened on 1 July 1950. The Peperhuis was the first of the row of buildings that followed later. Bouma then already looked further and wanted an outdoor museum to be realized in the long term. Shortly after the aforementioned Royal Decree was received, a correspondence started with municipalities that lie along the former Zuiderzee and where it was known that buildings would disappear from the townscape.

In the municipality of Kampen was the neighborhood of Brunnepe, which had been made available to the former inhabitants of Schokland when they had to leave the island by May 1859 at the latest, and had moved mainly to the places Kampen, Volendam and Vollenhove. Kampen wanted to demolish these houses from the point of view of urban remediation. For Bouma this was an opportunity to acquire properties.

On May 6, 1983, Queen Beatrix opened the Buitenmuseum, which was added to the Zuiderzee Museum. Before 1970, the location where it was built was used as a storage site for the Zuiderzee Works for the construction of the dyke to Lelystad.

The first building that was built was the Gasthuiskapel from Den Oever, which was rebuilt in the same way as the church in Oosterend on Texel. The first building that came under the ownership of the Zuiderzee Museum in 1948 was the dike house from Hindeloopen, where in 2016 a cafe is located along the dike of the Buitenmuseum. The interior of this dike house has been on display in the Binnenmuseum for many years, with Hindelooper costumes that have its own style among the costumes around the Zuiderzee.

The museum was privatized around 1993 under the name: Stichting Rijksmuseum Zuiderzeemuseum.

Indoor museum
The indoor museum includes a ship hall with thirteen real ships that have sailed on the Zuiderzee, including three large fishing boats and, among others, the buoy Sperwer. There are also temporary and permanent exhibitions in the other rooms of the Binnenmuseum that have to do with the Zuiderzee in one way or another. There are ship models, traditional costumes, paintings and utensils on display from the Zuiderzee area.

In the past there was also a whaling exhibition. However, this collection has been transferred to Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam.

Exhibitions (selection)
In addition to the permanent exhibitions such as the Schepenhal and the Sea full of stories, the museum also has changing exhibitions.

2009-2010 Zuiderzee mapped
2010-2011 Home|Style
2011-2012 INDUSTRY|present
2012-2012 Year of the Water
2013-2015 The Netherlands in 7 floods - De Zuiderzee (in collaboration with the NTR)
2014-2017 Design Route
2014-2014 Smell the time
2015-2015 Travel Rich
2016-2016 Wild of Water
2017 Handgemaakt
2018 Aan Tafel

Source (in Dutch): Wikipedia (visit link)
Museum Address:
Wierdijk 12 - 22
Enkhuizen, NH NL
1601 LA

Hours of Operation:
[NL] In lijn met de nieuwe aangescherpte Corona maatregelen is het Zuiderzeemuseum gesloten. [EN] In line with the new tightened COVID-19 measures, the Zuiderzee Museum is closed.

Nearest Maritime Museums