'de dunne' oude Enka schoorsteen - Ede, NL
De ketelschoorsteen één van de twee oude schoorstenen van de Enka fabriek in Ede
Location: Gelderland, Netherlands

Op het terrein van de ENKA, een voormalige kunstzijdefabriek in Ede staan nog altijd twee fabrieksschoorstenen: de ketelschoorsteen uit 1920 en de spinnerijschoorsteen uit 1927. Bij de werknemers stonden ze bekend als de dunne en de dikke. De spinnerijschoorsteen is de hoogste gemetselde schoorsteen in Nederland.

Op het terrein van de oude Enka fabriek worden nu huizen gebouwd. De tweede oude schoorstenen en enkele andere iconische plaatsen zijn behouden gebleven en zijn geïntegreerd in de nieuwbouwwijk.

'ENKA was een Nederlands, en later internationaal bedrijf dat kunstvezels vervaardigde. De naam staat voor Nederlandse Kunstzijdefabriek, waarvan de afkorting wordt uitgesproken als 'enka'.
De eerste fabriek stond in Arnhem en werd in 1913 geopend. In 1922 kwam daarbij een fabriek in Ede. In de loop van de 20ste eeuw groeide Enka (later onder de hoede van AKZO) uit tot een grote internationale speler in de kunstvezelindustrie.

Aan het einde van de 19e eeuw werden technieken ontwikkeld voor de productie van een kunstvezel, waarmee goedkoper textiel kon worden geproduceerd. In het begin van de 20e eeuw was de technische ontwikkelingen zodanig gevorderd dat ook de industrie zich begon te ontwikkelen en in 1913 vestigde de heer J.C. Hartogs de ENKA in Arnhem. Een paar jaar later kon deze vestiging de vraag niet meer bijhouden en in 1922 opende de fabriek in Ede. Bij de keuze voor deze plaats waren de aanwezigheid van veel zuiver (Veluwe) water en de ligging aan het spoor Arnhem-Utrecht een belangrijke factor geweest.Rond 1928 was de ENKA-fabriek in Ede de grootste fabriek van het land, maar timmerde ook internationaal aan de weg. In North Carolina ontpopte zich een heel dorp met de naam Enka, rond de aldaar opgerichte kunstgaren fabriek. De naam van het bedrijf wijzigde in 1929, na een samengaan met het Duitse kunstvezelbedrijf Vereinigte Glanzstoff Fabriken (VGF), in Algemene Kunstzijde Unie (AKU).'

Eng
On the site of the ENKA, a former artificial silk factory in Ede, there are still two factory chimneys: the boiler chimney from 1920 and the spinning mill chimney from 1927. They were known to the employees as the thin and the thick. The spinning chimney is the highest masonry chimney in the Netherlands.

Houses are now being built on the site of the old Enka factory. The second old chimneys and a few other iconic places have been preserved and have been integrated into the new residential area.

ENKA was a Dutch and later international company that manufactured synthetic fibres. The name stands for Nederlandse Kunstzijdefabriek, the abbreviation of which is pronounced 'enka'.
The first factory was in Arnhem and was opened in 1913. In 1922 a factory was added in Ede. In the course of the 20th century, Enka (later under the care of AKZO) grew into a major international player in the synthetic fiber industry.

At the end of the 19th century, techniques were developed for the production of a synthetic fiber that could be used to produce cheaper textiles. At the beginning of the 20th century, technical developments had progressed to such an extent that industry also began to develop and in 1913 Mr. J.C. Hartogs the ENKA in Arnhem. A few years later, this branch could no longer keep up with demand and in 1922 the factory opened in Ede. The presence of a lot of pure (Veluwe) water and the location on the Arnhem-Utrecht railway were an important factor in choosing this location. Around 1928 the ENKA factory in Ede was the largest factory in the country, but also engaged in international construction work. on the road. In North Carolina, an entire village called Enka emerged around the artificial yarn factory that was established there. The name of the company was changed in 1929, after a merger with the German synthetic fiber company Vereinigte Glanzstoff Fabriken (VGF), into Algemene Kunstzijde Unie (AKU).
Rate this waymark:

Is your description history or fantasy: no