Brand 1276 kerk Arkel - Arkel, the Netherlands
31U E 637213 N 5746349
In 1267 all attendants of the Chistmas mass at the chuch of Arkel were killed in an attempt to assassinate Jan van Arkel
Location: Zuid-Holland, Netherlands

NL Van bron
Volgens de overlevering zou er in het jaar 641 al een kerk in Arkel hebben gestaan gebouwd door zendeling Swibertus. Bewijzen hier voor zijn er echter niet. Ten tijde van de van Arkels stond er in ieder geval een kerk. Deze zou in 1267 tijdens de kerstnachtdienst door Folpert van ter Leede in brand zijn gestoken. Alle kerkgangers kwamen om het leven, maar de man waar het om ging, Jan van Arkel was, “wegens roeringhe in de derme” niet in de kerk en ontkwam zo aan deze laffe aanslag.

In 1670 werd de kerk weer door brand getroffen, alleen het koor kon worden gered. Geld voor wederopbouw was er niet en het koor werd omgebouwd tot kerk. In dit kleine kerkje dat we kennen van de ets van Rademaker heeft de Arkelse gemeenschap gekerkt tot 1852. Aan onderhoud werd wegens geldgebrek niet veel gedaan en in 1845 was de kerk zo bouwvallig dat kerken in dit gebouw eigenlijk niet meer verantwoord was. De Commissaris des Konings kwam in 1851 poolshoogte nemen en dringt aan op nieuwbouw. De kerk zal toch komen op de plaats van oude kerk en de vorm wordt i.v.m. plaatsruimte achtkantig. Er wordt subsidie verkregen van de Koning, de Provincie en de Synode. Op 30 april 1855 wordt de eerste steen voor het nieuwe gebouw door kerkvoogd Gijsbert Vervoorn gelegd. Een jaar later, op 4 mei 1856, wordt de nieuwe kerk in gebruik genomen. Het blijft een kerk met veel gebreken. Waarschijnlijk is er door geldgebrek gebruik gemaakt van niet al te beste materialen want regelmatig moeten er reparaties worden uitgevoerd

Hoe zit het nu met die strijd tussen Folpert van der Leede en Jan van Arkel? Hier lezen we dat Jan van Arkel afkomstig was uit de familie van der Leede en dat Folpert van der Leede zijn neef was. Waarschijnlijk is de daad dus gesticht in een dynastieke strijd. De koster die de deuren gesloten had werd gemarteld en verbrand door Jan van Arkel. Folpert van der Leede vluchtte naar Duitsland en zou later te Haastrecht ‘opgestegen zijn met grote stank en nooit meer zijn gezien’.
ENG From source
According to tradition, there was already a church in Arkel built by missionary Swibertus in the year 641. However, there is no evidence for this. At the time of the van Arkels there was at least a church. This is said to have been set on fire by Folpert van ter Leede in 1267 during the Christmas night service. All churchgoers died, but the man in question, Jan van Arkel, was not in the church "because of stirring in the derme" and thus escaped this cowardly attack.

In 1670 the church was again hit by fire, only the choir could be saved. There was no money for reconstruction and the choir was converted into a church. In this small church, which we know from Rademaker's etching, the community of Arkel went to church until 1852. Due to a lack of money, not much maintenance was done and in 1845 the church was so dilapidated that churches in this building were no longer justified. The King's Commissioner came to take a look in 1851 and insists on new construction. The church will nevertheless come on the site of the old church and the shape will be changed in connection with the old church. space octagonal. Subsidies are obtained from the King, the Province and the Synod. On April 30, 1855, the first stone for the new building was laid by the churchwarden Gijsbert Vervoorn. A year later, on May 4, 1856, the new church is inaugurated. It remains a church with many flaws. Probably due to lack of money, not the best materials have been used because repairs have to be carried out regularly

What about the battle between Folpert van der Leede and Jan van Arkel? Here we read that Jan van Arkel came from the van der Leede family and that Folpert van der Leede was his cousin. The act was probably founded in a dynastic struggle. The sexton who had closed the doors was tortured and burned by Jan van Arkel. Folpert van der Leede fled to Germany and would later have taken off in Haastrecht with a great stench and were never seen again.

Public access allowed: yes

Fee required: no