Cavalarie Monument - Turnhout - Antwerpen
31U E 635580 N 5687923
NL: Bij binnenkomst in het Begijnhof, zie je recht voor de dit Cavalarie Monument. FR: En entrant dans le béguinage, vous verrez juste en face de lui le monument de la Cavalerie.
Location: Antwerpen, Belgium

NL: Halfcirkelvormig, beraapt en grijsgeschilderd monumentje, overluifeld met glas en metaal, met uitbouw onder zinken zadeldakje, opgericht in 1786, zie chronogram "o CrUX In CoeLUM DUX".

Segmentbogig front met onderaan korfboognis met gepolychromeerd, houten beeld van liggende Heilige Maria Magdalena (eind 17de- begin 18de eeuw ?); hierboven cirkelvormige, gepolychromeerde houten medaillon met buste van de Goede Herder en banderol met chronogram.

Bekronend houten kruisbeeld; de oorspronkelijke, eikenhouten crucifix gesigneerd door Walter Pompe (1726), werd in 1947 weggehaald, overgebracht naar het museum en vervangen door een kopie (hout).

Achterzijde met open, houten kapelletje waarin gepolychromeerd beeld van Christus op de Koude Steen, hout en steen, van circa 1786 ?.

FR:

Monument semi-circulaire, dépouillé et peint en gris, recouvert de verre et de métal, avec extension sous un toit en bâtière, érigé en 1786, voir chronogramme "o CrUX In CoeLUM DUX".

Façade en arc segmentaire avec niche inférieure en anse de panier avec statue en bois polychrome de Sainte Marie-Madeleine allongée (fin XVIIe-début XVIIIe siècle ?) ; au-dessus, médaillon circulaire en bois polychrome avec buste du Bon Pasteur et banderole avec chronogramme.

Crucifix en bois ; le crucifix original en chêne signé par Walter Pompe (1726) a été enlevé en 1947, emporté au musée et remplacé par une copie (bois).

Dos ouvert, chapelle en bois dans laquelle se trouve la statue polychrome du Christ sur la pierre froide, bois et pierre, vers 1786 ?
Adresse/Adres/Adresses/Address:
Begijnhof