Slag om Doornenburg - Doornenburg, NL
De slag om Doornenburg is een jaarlijks wederkerend ridderspektakel op Kasteel Doornenburg
Location: Gelderland, Netherlands

De afgelopen 2 jaar ging het event niet door vanwege corona.
We hopen dat het uitgestelde evenement dit jaar wel door kan gaan.

In 2018 bezochten wij het evenement:
"Doornenburg maakt zich op 30 juni en 1 juli op voor een groots gevecht tussen de Vikingen en de ridders van Doornenburg.

Met onder meer paarden, Vikingboten, zwaardvechters en boogschutters. De Slag om Doornenburg vindt op en rondom Kasteel Doornenburg plaats, één van de mooiste kastelen van Gelderland. Een dag vol met activiteiten voor jong en oud in middeleeuwse sferen.
Het kasteel ligt op 10 km van Arnhem en Nijmegen.

Verhalenvertellers vertellen over de tijd van de Vikingen, muzikanten zorgen voor een goede sfeer op het festivalterrein en de middeleeuwse markt op het veld is heerlijk om precies te vinden waar je naar op zoek bent.
Kinderen kunnen leren boogschieten terwijl de ouders op het terras zitten om iets te eten of te drinken. Af en toe zijn er confrontaties tussen Vikingen en ridders en uiteindelijk volgt er een grote veldslag. Via de Linge komen de Vikingen aan met een prachtige Vikingboot. Het kasteel wordt verdedigd en de slag wordt gewonnen door de Vikingen of de ridders van Doornenburg.
Jij als bezoeker maakt het mee."
(visit link)

"De geschiedenisgroep The Knights of the Four Quarters kwam er een tijd geleden achter dat ruim duizend jaar geleden Vikingen gedood zijn rond het kasteel, toen het nog een houten burcht was. Ook gaat het verhaal rond dat het kasteel gebouwd is om het gebied te beschermen tegen Vikingen. Die vondst was de basis voor het opzetten van het evenement.

In de 9e eeuw wordt de Doronburc al genoemd. Waarschijnlijk diende de vesting als verdediging tegen de Noormannen. In 1255 blijkt het domein in bezit van de Gelderse graven te zijn. In 1295 wordt voor het eerst een heer van de Doornenburg vermeld, Willem van Doornick, Gelders Leenman.

In die periode zou volgens de overlevering Gijsbrecht van Amstel, medeplichtig aan de moord op de Hollandse graaf Floris V in 1296, zijn toevlucht vanuit Amsterdam op de Doornenburg gezocht hebben. Wellicht is het verhaal twijfelachtig en is waarschijnlijk geconstrueerd in de 16e eeuw toen de familie Van Amstel het kasteel erfde.

Voor zover bekend is het kasteel nooit door belegering ingenomen. Tijdens de Nederlandse Opstand (80-jarige oorlog van 1568-1648) volgde de heer trouw en zonder slag of stoot de partijwisseling van de Gelderse staten."

Eng
The Battle of Doornenburg is an annual knight spectacle at Doornenburg Castle.
The event has been canceled for the past 2 years due to corona.
We hope that the postponed event can continue this year.

In 2018 we visited the event:
Doornenburg is preparing for a great battle between the Vikings and the Knights of Doornenburg on June 30 and July 1.

Including horses, Viking boats, swordsmen and archers. The Battle of Doornenburg takes place on and around Doornenburg Castle, one of the most beautiful castles in Gelderland. A day full of activities for young and old in a medieval atmosphere.
The castle is 10 km from Arnhem and Nijmegen.

Storytellers tell about the days of the Vikings, musicians create a good atmosphere in the festival area and the medieval market on the field is wonderful to find exactly what you are looking for.
Children can learn archery while the parents sit on the terrace to have something to eat or drink. Occasionally there are clashes between Vikings and knights and eventually a great battle ensues. The Vikings arrive via the Linge with a beautiful Viking boat. The castle is defended and the battle is won by the Vikings or the Knights of Doornenburg.
You as a visitor experience it."
(visit link)

"The history group The Knights of the Four Quarters learned some time ago that Vikings were killed around the castle over a thousand years ago, when it was still a wooden fortress. The story also goes that the castle was built to protect the area against Vikings, which was the basis for setting up the event.

The Doronburc is already mentioned in the 9th century. The fortress probably served as a defense against the Normans. In 1255 the domain appears to be in the possession of the Gelderland counts. In 1295 a lord of the Doornenburg is mentioned for the first time, Willem van Doornick, Gelders Leenman.

In that period, according to tradition, Gijsbrecht van Amstel, complicit in the murder of the Dutch count Floris V in 1296, sought refuge from Amsterdam on the Doornenburg. Perhaps the story is questionable and was probably constructed in the 16th century when the Van Amstel family inherited the castle.

As far as we know, the castle has never been taken under siege. During the Dutch Revolt (80 Years War of 1568-1648) the lord faithfully followed the change of parties of the Gelderland states without a fight."

What the reenactment is related to: Battle

Cost to attend reenactment: 8 Euro kids 5 Euro (in 2018)