Rijkswachtkazerne - Hasselt - Limburg
31U E 664312 N 5644354
NL: De rijkswachtkazerne van 1879 te Hasselt is sinds 2002 een rijksmonument. FR: La caserne de gendarmerie de Hasselt, datant de 1879, est classée monument national depuis 2002.
Location: Limburg, Belgium

NL:

Volgens Rijksmonumenten register:

Beschrijving
De rijkswachtkazerne van 1879 te Hasselt, is beschermd als monument.

Waarden
De rijkswachtkazerne is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde
Als goede vertegenwoordiging van de typische 19de-eeuwse bouw- en urbanisatiementaliteit. Daarnaast staat het in een vrij gaaf bewaard contemporain kader met verschillende gebouwtypes en stijlen. Het geheel heeft een sterke beeldbepalende waarde.

historische waarde
Typisch 19de-eeuws overheidsgebouw, opgetrokken in 1879 in een al even typische neoklassieke stijl in een toenmalig stadsontwikkelingsgebied, op terreinen die waren vrijgekomen door de afbraak van de stadswallen. Het gebouw is opgetrokken in de franje van een voormalige gereputeerde volkswijk, die op deze manier werd gesaneerd en gecontroleerd.

historische waarde
in casu architectuurhistorische waarde:
Neoklassiek gebouw op H-vormig grondplan, met voorhof langsheen de Guffenslaan, afgesloten met een sierlijke smeedijzeren balustrade. Bakstenen gebouw met kalkstenen plint, dertien traveeën en twee bouwlagen, onder een leien mansardedak met kroon in zink. Façade met grote steekboogvensters; traveeën verticaal geritmeerd door sierlijk verankerde lisenen en afwisselend bekroond door dakkapellen en oeil-de-boeufs; horizontaliserende terracottastrook tussen de eerste en tweede bouwlaag. In kalksteen beklemtoonde middenrisaliet met toegangspoort, pilasters, fries, attiek met inscriptie Rijkswacht en jaartal 1879, driehoekig fronton, extra gemarkeerd door een wapenschild, een bolbekroning en tropeeën.

FR:

Description
La caserne de gendarmerie de 1879 à Hasselt est protégée en tant que monument.

Valeurs
La caserne de gendarmerie est protégée en tant que monument en raison de l'intérêt général qu'elle présente :

valeur socioculturelle
Comme une bonne représentation de la mentalité typique de la construction et de l'urbanisation du XIXe siècle. En outre, il se trouve dans un cadre contemporain assez bien préservé, avec différents types et styles de bâtiments. L'ensemble a une forte valeur déterminante pour l'image.

valeur historique
Bâtiment gouvernemental typique du XIXe siècle, construit en 1879 dans un style néoclassique tout aussi typique dans une ancienne zone de développement urbain, sur un terrain libéré par la démolition des murs de la ville. Le bâtiment a été construit en marge d'un ancien quartier ouvrier, qui a été réhabilité et contrôlé de cette manière.

valeur historique
dans ce cas, la valeur architecturale et historique :
Bâtiment néoclassique sur un plan en H, avec une avant-cour le long de la Guffenslaan, fermée par une balustrade en fer forgé ornée. Bâtiment en brique avec plinthe en pierre calcaire, treize travées et deux étages, sous un toit mansardé en ardoise avec une couronne en zinc. Façade avec de grandes fenêtres à lancette ; baies rythmées verticalement avec des Lisons élégamment ancrées et couronnées alternativement de lucarnes et d'oeil-de-boeufs ; bande horizontale en terre cuite entre le premier et le deuxième étage. En pierre calcaire, on souligne un risal central avec une porte d'entrée, des pilastres, une frise, un attique avec une inscription "Rijkswacht" (la police nationale) et la date de 1879, et un fronton triangulaire, marqué en outre par un écusson, une sphère et des trophées.

Adresse/Adres/Adresses/Address:
Guffenslaan 18