Concordia molen - Ede, NL
De Concordiamolen staat in het centrum van Ede.
Location: Gelderland, Netherlands

De molen werd in 1865 gebouwd op ongeveer dezelfde plaats waar een in dat jaar gesloopte standerdmolen had gestaan. Al in 1607 moet hier een molen gestaan hebben. De molen werd tegen de bestaande rosmolen gebouwd, waarvan de contouren nog te zien zijn op de molenromp. Het dak van de rosmolen werd later verhoogd. Het rosmolenwiel van deze rosmolen lag op de hooizolder van de hallehuisschuur en ligt nu in de molen. In 1911 werd aan de noordwestzijde de maalschuur gebouwd. Hierin werd een door een dieselmotor aangedreven maalstoel geplaatst.

De molen staat vlak bij het centrum van Ede op de hoek van de Telefoonweg en Molenstraat, vroeger de Muelsteeg geheten. Het huidige adres van de molen is Telefoonweg 34. Mogelijk is de molen op deze plek niet nieuw gebouwd, maar is hij afkomstig uit een andere plaats. Onderzoek hiernaar heeft nog geen concreet resultaat opgeleverd. Het is een stellingmolen met een rietgedekte houten achtkant voor het malen van graan. De molen had drie koppels maalstenen, waarvan de steenspillen en molenstenen bewaard zijn gebleven. Ook heeft de molen in de crisisjaren olie geslagen, zowel lijnolie als koolzaadolie. De molen heeft nu na de restauratie twee maalkoppels met blauwe molenstenen, waarvan er één een regulateur heeft.

In 1889 werd voor het malen naast de molen een stoommachine geplaatst, die later werd vervangen door een dieselmotor van de fabrikant Thomassen.

In 1868 werd de familie Van de Craats eigenaar van de molen, die tot januari 1999 eigenaar bleef. Daarna kwam de molen in handen van de gemeente Ede. In 1962 werden de wieken van de molen gehaald en werd in dat jaar de hoge graansilo gebouwd. Ook de stelling verdween. De molen stond ingebouwd door silo's van het nu gesloten veevoederbedrijf en verkeerde in een zeer slechte toestand door verwaarlozing van de rieten kap.

Op 30 augustus 2005 werd in een persbericht van de gemeente Ede het plan voor het behoud van de molen, de molenaarswoning, de maalderij, de molenombouw en de daarbij behorende schuur bekendgemaakt.

Eng:
The mill was built in 1865 on approximately the same site where a post mill, which had been demolished in that year, had stood. There must have been a mill here as early as 1607. The mill was built against the existing horse mill, the contours of which can still be seen on the mill hull. The roof of the horse mill was later raised. The horse mill wheel of this horse mill was in the hayloft of the hallehuis barn and is now in the mill. In 1911 the milling shed was built on the northwest side. A grinding chair driven by a diesel engine was placed in this.

on the left the grinding barn with open roof.
The mill is located near the center of Ede on the corner of Telefoonweg and Molenstraat, formerly known as Muelsteeg. The current address of the mill is Telefoonweg 34. It is possible that the mill was not newly built on this site, but originated from another place. Research into this has not yielded any concrete results yet. It is a scaffolding mill with a thatched wooden octagon for grinding grain. The mill had three pairs of millstones, of which the stone spindles and millstones have been preserved. The mill also produced oil during the crisis years, both linseed oil and rapeseed oil. After the restoration, the mill now has two milling couples with blue millstones, one of which has a regulator.

In 1889 a steam engine was placed next to the mill for grinding, which was later replaced by a diesel engine from the manufacturer Thomassen.

In 1868 the Van de Craats family became the owner of the mill, which remained the owner until January 1999. After that, the mill came into the hands of the municipality of Ede. In 1962 the blades were removed from the mill and the high grain silo was built in that year. The statement also disappeared. The mill was built in by silos of the now closed animal feed company and was in a very bad condition due to neglect of the thatched roof.

On August 30, 2005, the plan for the preservation of the mill, the miller's house, the mill, the mill conversion and the associated shed was announced in a press release from the municipality of Ede.
Purpose: Milling

Open to the public: yes