Treinramp- Harmelen - NL
Treinramp- Harmelen - NL ( GCA4769 = Klinkers)
Location: Utrecht, Netherlands

De treinramp bij Harmelen vond plaats op maandag 8 januari 1962 om 9.19 uur nabij het Utrechtse dorp Harmelen gelegen aan de spoorlijn Utrecht - Woerden. Bij de botsing tussen twee reizigerstreinen vielen 93 doden en 52 gewonden, waarmee dit de grootste treinramp uit de geschiedenis van de spoorwegen in Nederland is. Het ongeluk werd aangemerkt als nationale ramp. Vrijdag 12 januari 1962 werd als dag van nationale rouw afgekondigd en de Hilversumse radiozenders brachten ook de tussenliggende dagen alleen ernstige muziek en aangepaste programma's ten gehore.

Hoewel dit ongeluk bekend bleef als de treinramp bij Harmelen, vond het plaats bij de buurtschap De Putkop, op het grondgebied van de toenmalige buurgemeente Kamerik. Op 9 januari 1962 werd het overlijden van 82 slachtoffers ingeschreven in het overlijdensregister van de gemeente Kamerik, op 10 januari 1962 dat van vijf slachtoffers. Als aangever in alle overlijdensakten trad de adjudant van de Rijkspolitie Aart Dirk Viezee op. In 1964 werd De Putkop toegevoegd aan Harmelen.

Bij het ongeval waren twee treinen betrokken. De eerste was stoptrein 464 (Rotterdam – Gouda – Woerden – Breukelen – Amsterdam). Deze trein vertrok om ± 9.15 uur uit Woerden met naar schatting 180 reizigers aan boord. De trein bestond uit twee treinstellen (700 en 297), in totaal zes rijtuigen (van Mat '46).

De andere betrokken trein was sneltrein 164 (Leeuwarden – Zwolle – Amersfoort – Utrecht CS – Rotterdam) met circa 900 inzittenden (locomotief 1131 en 11 rijtuigen, voor het merendeel plan E en Mat '24 rijtuigen[1]).

Op het moment van de ramp hing er een dichte mist in de polder waar de spoorlijn van Breukelen naar Woerden gelijkvloers aansloot op de lijn van Utrecht naar Woerden. Ten tijde van het ongeluk werden al proeven gedaan met het treinbeïnvloedingssysteem ATB, maar dit was nog niet ingebouwd op het spoor bij Harmelen of in een van de betrokken treinen.

bron (visit link)
meer info (visit link)

The train disaster at Harmelen took place on Monday, January 8, 1962 at 9.19 am near the Utrecht village of Harmelen, located on the railway line Utrecht - Woerden. The collision between two passenger trains left 93 dead and 52 injured, making this the largest train disaster in the history of the railways in the Netherlands. The accident was classified as a national disaster. Friday January 12, 1962 was proclaimed as a day of national mourning and the Hilversum radio stations also played only serious music and adapted programs in the intervening days.

Although this accident remained known as the Harmelen train disaster, it took place near the hamlet of De Putkop, on the territory of the then neighboring municipality of Kamerik. On January 9, 1962 the death of 82 victims was registered in the death register of the municipality of Kamerik, on January 10, 1962 that of five victims. The adjutant of the National Police Aart Dirk Viezee acted as declarant in all death certificates. In 1964 De Putkop was added to Harmelen.

Two trains were involved in the accident. The first was local train 464 (Rotterdam – Gouda – Woerden – Breukelen – Amsterdam). This train left Woerden at ± 9.15 am with an estimated 180 passengers on board. The train consisted of two trainsets (700 and 297), a total of six carriages (from Mat '46).

The other train involved was express train 164 (Leeuwarden – Zwolle – Amersfoort – Utrecht CS – Rotterdam) with approximately 900 passengers (locomotive 1131 and 11 carriages, mostly plan E and Mat '24 carriages[1]).

At the time of the disaster, there was a thick fog in the polder where the railway line from Breukelen to Woerden connected at the same level with the line from Utrecht to Woerden. At the time of the accident, tests were already being done with the train influencing system ATB, but this had not yet been installed on the track at Harmelen or in one of the trains involved.

source (visit link)

Date of dedication: 01/08/2012