Paleis van Justitie rechtbank van Gelderland - Arnhem, NL
Courthouse in Arnhem
Location: Gelderland, Netherlands

De rechtspraak in Arnhem gaat terug tot het jaar 1233. In dat jaar gaf Otto II, graaf van Gelre en Zutphen, Arnhem stadsprivilege. Het Arnhemse schepengerecht, zoals het gerecht toen werd genoemd, leek veel op die van andere Gelderse steden. Door het schepengerecht werden kwesties binnen het stedelijk gerechts- en bestuursgebied behandeld. Een aantal eeuwen is deze manier van rechtspraak ongewijzigd gebleven.

Vanaf het midden van de vijftiende eeuw besloot de hertog van Gelre om meer permanent in de oude residentie van het Hof van Gelre aan de Markt te gaan wonen. Arnhem had toen twee verschillende rechtscolleges: het stedelijk schepenrecht en de hertogelijke raad, het adviescollege van de hertog in bestuurlijke en juridische aangelegenheden. Vanaf dat moment kreeg Arnhem een meerwaarde binnen het gewest Gelre. In 1543 wordt de hertogelijke raad voortgezet door het Hof van Gelre en Zutphen. De aanwezigheid van beide gerechten zorgt voor een belangrijke economische en sociale impuls voor Arnhem. De schepenbank is vanaf de Middeleeuwen tot aan de opheffing in 1811 gevestigd geweest in het, in vroeg gotische stijl opgetrokken oude stadhuis aan de Markt, wat in 1840 is gesloopt.

Met de komst van de Fransen in 1795 vond een verandering plaats op bestuurlijk en juridisch terrein. Zo werden tal van vernederende rechtsgewoonten, zoals het dragen van strafstenen, het radbraken en het tentoonstellen van lijken aan de galg, afgeschaft. Na 1813, onder het bewind van koning Willem I, trad er een periode van vernieuwing aan maar werden sommige gebruiken zoals het schavot, de beul, geseling en brandmerken weer in ere hersteld. De huidige rechterlijke organisatie kreeg in 1833 gestalte.

Paleis van Justitie
Op de plaats waar nu de marktzijde is van het huidige paleis van justitie begon men in 1833 onder leiding van stadsarchitect Anthony Aytink van Falkenstein met de bouw van een nieuw Paleis van Justitie. Het werd gebouwd in neoclassicistische stijl. Het middengedeelte werd versierd door vier zuilen in Dorische stijl.

Tijdens de slag om Arnhem in september 1944 werd het gerechtsgebouw geheel verwoest. Een fragment van een van de zuilen werd bewaard als herinnering aan de oorlog en vormt nu het Airborne Monument op het Airborneplein. De diverse onderdelen van justitie zijn de jaren daarna gehuisvest geweest in villa's verspreid over de stad.

Op 9 januari 1959 werd de eerste paal in de grond geheid voor de bouw van het nieuwe paleis van justitie. In juni 1963 werd het gebouw officieel in gebruik genomen. Het gebouw lijkt aan de buitenkant qua vorm en maatvoering op het Huis der Provincie aan de zuidzijde van de Markt, dat niet lang daarvoor gereedgekomen was. Vanwege ruimtegebrek werd een aantal diensten op verschillende locaties aan de andere zijde van de Rijn ondergebracht. Er werd een plan ontwikkeld om naast het paleis een gebouw van een zes verdiepingen hoog te bouwen en het paleis zelf te renoveren. Het vernieuwde complex werd op 10 juni 1998 door toenmalige minister Winnie Sorgdrager in gebruik genomen.

In het paleis van justitie zijn naast de rechtbank ook het gerechtshof, het arrondissementsparket en het ressortsparket gevestigd. Voor het paleis staat het beeldhouwwerk Salomonsoordeel uit 1958 gemaakt door André Schaller. Het was door Schaller gemaakt voor de binnenplaats en stond daarna, tegen zijn zin, op een erg hoge sokkel bij de zijkant van het gebouw. Na een kritische publicatie werd, jaren na de kritiek van Schaller en zijn weduwe, het beeld in 2004 bij de ingang geplaatst.

Militaire Rechtbank
Sinds 1991 is de Militaire Kamer gevestigd in het Paleis van Justitie in Arnhem. Deze meervoudige kamer bestaat uit twee rechters en een opperofficier van Defensie. Leden van de Koninklijke Marechaussee kunnen geen lid worden van de kamer. Deze Militaire Kamer houdt zich alleen bezig met complexe strafzaken; militaire overtredingen en minder complexe strafrechtzaken worden voor een burgerrechter afgehandeld; bij overtredingen door een militaire kantonrechter en bij minder complexe strafrechtzaken door een militaire politierechter.

Eng
The jurisdiction in Arnhem goes back to the year 1233. In that year Otto II, Count of Gelre and Zutphen, gave Arnhem city privilege. The Arnhem court of aldermen, as the court was then called, was much like that of other Gelderland cities. By embedding matters within the court's jurisdiction and administrative area. This way of justice is permanent for centuries.

From the middle of the fifteenth century, the Duke of Gelre decided to live more permanently in the old residence of the Hof van Gelre on the Markt. Arnhem had two different courts of law: the municipal aldermen's law and the ducal council, the advisory council of the duke in administrative and legal matters. From that moment on, Arnhem gained added value within the Gelre region. In 1543 the ducal council is continued by the Court of Gelre and Zutphen. The presence of both provides an important economic and social impulse for Arnhem. From the Middle Ages until its abolition in 1811, the aldermen's bench was located in the old town hall on the Markt, built in early Gothic style, which was demolished in 1840.

With the arrival of the French in 1795, a change took place in the administrative and legal field. For example, many degrading legal customs, such as wearing penalty stones, breaking the wheel and displaying corpses on the gallows, were abolished. After 1813, under the reign of King William I, a period of renewal began, but uses such as the scaffold, the executioner, flagellation and trademarks were restored. The current judicial organization was established in 1833.

Palace of Justice
In 1833, under the direction of city architect Anthony Aytink van Falkenstein, men started building a new Palace of Justice on the site where the market side of the current Palace of Justice is located. It was built in neoclassical style. The central part was decorated by four columns in the Doric style.

During the Battle of Arnhem in September 1944, the courthouse was completely destroyed. A fragment of one of the columns was preserved as a memorial to the war and now forms the Airborne Monument on Airborneplein. The various parts of justification have been housed in villas scattered throughout the city in the following years.

On January 9, 1959, the first pile was driven into the ground for the construction of the new Palace of Justification. The building was officially inaugurated in June 1963. From the outside, the building resembles the house of the Province on the south side of the Market in shape and dimensions, which was not finished long. Due to space constraints, a number of services were established at different locations on the other side of the Rhine. A plan was made to build a six-storey building next to the palace and to renovate the palace itself. The renovated complex was taken into use by Minister Winnie Sorgdrager on 10 June 1998.

In addition to the court, the court of appeal, the district public prosecutor's office and the district public prosecutor's office are also located in the palace of justification. In front of the palace is the sculpture Solomon's Judgment from 1958 made by André Schaller. It had been made by Schaller for the courtyard and then, against his will, on a very high plinth near the side of the building. After a critical publication, years after the criticism from Schaller and his widow, the statue was placed at the entrance in 2004.

Military Court
Since 1991, the Military Chamber has been located in the Palace of Justice in Arnhem. This multiple chamber consists of two judges and a chief of defense officer. Members of the Royal Netherlands Marechaussee cannot become a member of the chamber. This Military Chamber only deals with complex criminal cases; military and less complex criminal cases are settled before a civil court; in the case of violations by a military subdistrict court judge and in less complex criminal cases by a military police judge.

Current Use of Building: Courthouse

Level of Courts: Multiple