Grenspaal - Wilnis - NL
Een replica van een oude grenspaal langs de Mijdrechtsedwarsweg te Wilnis
Location: Utrecht, Netherlands

Replica grenspaal Wilnis

Tussen het graafschap Holland en het Sticht, het grondgebied van de bisschop van Utrecht, bestond in de middeleeuwen grote rivaliteit. Het gebied dat nu de Ronde Venen vormt, lag in de grensstreek van beide gewesten en was daardoor regelmatig het toneel van bloedige strijd.

In de loop der tijd is in opdracht van de Staten van Holland en de Staten van Utrecht een duidelijke grens getrokken tussen de gewesten. Die werd gemarkeerd door grenspalen, ook wel bekend als scheydtpalen, of limietpalen. Op een kaart uit 1771 staan nog tien scheydtpalen afgebeeld. Ze stonden op plaatsen waar gebiedsgrenzen langs wegen liepen.

De scheydtpalen toonden aan één zijde het wapen van Holland: een
staande leeuw. Aan de andere zijde stond het wapen van het Sticht:
een staande leeuw en het bisschoppelijke wapen. Pas bij een provinciale herindeling in 1841 zijn Waverveen en de aangrenzende gronden weer in Utrechtse handen overgegaan. Daarmee hield de diepe kerf in het Utrechtse grondgebied op te bestaan.
In 2009 heeft de Historische Vereniging De Proosdijlanden in
samenwerking met de gemeente De Ronde Venen het initiatief genomen om van drie scheydtpalen replica's te vervaardigen. Deze kopieën zijn neergezet op de plek waar ze volgens de kaart van 1771 stonden. Een originele scheydtpaal staat nog aan de Poeldijk in Waverveen, iets ten oosten van de weg. Deze paal is een beschermd gemeentelijk monument.

Anno 2010 is de oude grens tussen de gewesten Holland en Utrecht door middel van scheydtpalen op de volgende plaatsen te zien:
1. Vinkeveen (op de hoek van Achterbos en de Botsholsedijk)
2. Waverveen (aan de Poeldijk nabij nummer 4)
3. Wilnis (langs de Mijdrechtsedwarsweg ten westen van de rotonde aan de N212)
4. Wilnis (langs de Mijdrechtsedwarsweg ten oosten van de rotonde aan de N212)
Deze genummerde locaties zijn op de kaart weergegeven.
Door de aanwezigheid van deze vier scheydtpalen is een belangrijk stuk

De replica's van de limietpalen zijn vervaardigd door steenhouwer Fronik te Mijdrecht.
bron (visit link)
Replica Wilnis border marker

There was great rivalry in the Middle Ages between the county of Holland and the Sticht, the territory of the bishop of Utrecht. The area that now forms the Ronde Venen lay on the border of both regions and was therefore regularly the scene of bloody battles.

Over time, a clear boundary was drawn between the regions on behalf of the States of Holland and the States of Utrecht. It was marked by boundary posts, also known as Scheydt posts, or limit posts. Ten more Scheydt poles are depicted on a map from 1771. They were located where area boundaries ran along roads.

The Scheydt poles showed the coat of arms of Holland on one side: a
standing lion. On the other side was the coat of arms of the Sticht:
a standing lion and the episcopal coat of arms. Only after a provincial reorganization in 1841, Waverveen and the adjacent land passed back into Utrecht hands. With that, the deep notch in the Utrecht territory ceased to exist.
In 2009, the Historical Society De Proosdijlanden in
In collaboration with the municipality of De Ronde Venen, we have taken the initiative to manufacture replicas of three Scheydt poles. These copies have been placed where they stood according to the map of 1771. An original Scheydt pole is still standing on the Poeldijk in Waverveen, just east of the road. This pole is a protected municipal monument.

In 2010, the old border between the regions of Holland and Utrecht can be seen by means of Scheydt poles in the following places:
1. Vinkeveen (on the corner of Achterbos and Botsholsedijk)
2. Waverveen (on the Poeldijk near number 4)