RM: 512646 - Kapel - Woerden
31U E 628892 N 5772968
Kerkhofkapel Meeuwenlaan het bakstenen gebouw in Amsterdamse Schooltrant heeft een kruisvormige plattegrond met een ingang met een grote dubbele rondboogdeur
Location: Utrecht, Netherlands

In 1935 werd aan de Meeuwenlaan een nieuwe algemene begraafplaats aangelegd vanwege het gebrek aan grafruimte op de negentiende-eeuwse begraafplaats aan de Hogewal. De beplantingsaanleg van de nieuwe begraafplaats was van hand van de tuinarchitect Leonard Springer jr. De Woerdense architect J. Slager ontwierp de AULA.

Omschrijving

De op voor op de algemene begraafplaats gelegen aula is een bakstenen gebouw in Amsterdamse Schooltrant. Het pand op een kruisvormige plattegrond bestaat uit één bouwlaag onder een schilddak met aan de voor- en achterzijde een haaks zadeldak. Rechtsvoor staat een toren onder een zadeldak. Alle gedekt met grijze opnieuw verbeterde Hollandse pannen.

Boven een trasraam van klinkers bestaat het metselwerk uit rode baksteen in kettingverband met diepliggende voegen.

Aan de voorzijde bevindt zich in het midden de ingang met een grote dubbele rondboogdeur, voorzien van decoratief hang- en sluitwerk. Hierboven is een tweedelig door een muurdam gescheiden spitsboogvenster met glas-in-lood geplaatst met doodssymbolen als zeis en zandloper. Aan weerszijden van de ingang zijn kleine stalen klapvensters aangebracht. Aan de achterzijde is een uitgang met een vergelijkbare dubbele deur naar de begraafplaats en eveneens een tweedelig spitsboogvormig venster. De zijgevels bevatten rechthoekige vensters met glas-in-lood of matglas.
bron (visit link)
In 1935, a new general cemetery was established on the Meeuwenlaan because of the lack of burial space in the nineteenth-century cemetery on the Hogewal. The landscaping of the new cemetery was the work of the garden architect Leonard Springer Jr. The Woerden architect J. Slager designed the AULA.

Description

The auditorium, located in front of the general cemetery, is a brick building in the Amsterdam School style. The building on a cruciform ground plan consists of one storey under a hipped roof with a pitched roof at the front and rear. At the front right is a tower under a saddle roof. All are covered with grey re-improved Dutch tiles.

Above a framework of bricks, the masonry consists of red brick in a chain link with deep-set joints.

At the front, the entrance is located in the middle with a large double arched door with decorative hinges and locks. Above this is a two-part pointed arch window with stained glass, separated by a wall dam, with symbols of death like a scythe and an hourglass. On either side of the entrance, there are small steel swing windows. At the rear is an exit with a similar double door to the cemetery and also a two-part pointed arch-shaped window. The side walls contain rectangular windows with stained glass or frosted glass.
bron (visit link)
Monument Number: 512646