Vuursteenmijn - Valkenburg, NL
Pre historic flintmines in Valkenburg.
Location: Limburg, Netherlands

De vuursteenmijnen van Valkenburg is een complex van zeven prehistorische mijnen in Valkenburg in de Nederlandse provincie Limburg, waar in de prehistorie vuursteen werd gewonnen. Ze zijn gelegen aan de Plenkertstraat aan de noordrand het Polferbos en werden pas in 1992 als vuursteenmijnen ontdekt.

In Valkenburg ligt één van de oudste archeologische rijksmonumenten van Nederland: een terrein met de deels zichtbare restanten van zeven prehistorische vuursteenmijnen. Hier zochten Nederlands allereerste mijnbouwers (zo’n 5.500 jaar geleden) naar het staal van de steentijd: vuursteen.

Vuursteen is een veelzijdig materiaal. In een tijd waarin brons en ijzer nog niet waren uitgevonden, werd vuursteen gebruikt om allerlei gereedschap en wapens van te maken.

Om vuursteen te bemachtigen groeven mensen gedurende een deel van de nieuwe steentijd (tussen circa 4.000 en 2.800 voor Christus) metersdiepe mijnen. In de Plenkertstraat kun je daar de restanten van zien. Ter hoogte van de bierbrouwerij is gelukkig een kleine strook met de resten van 7 mijnen gespaard gebleven.
Op enkele plekken echter zijn de sporen voor iedereen zichtbaar en met wat toelichting ook herkenbaar, bijvoorbeeld in de Plenkertstraat te Valkenburg aan de Geul.
Er is een wandelpad aangelegd langs de mijnen, dat met 7 lichtmasten wordt geleid, langs een 53 meter lange balustrade met een tijdbalk.

In het Neolithicum, rond 3300 voor Chr., werd in deze mijnen vuursteen gedolven voor de productie van werktuigen. De grofkorreligheid van het materiaal maakt dat Valkenburgvuursteen tamelijk schokbestendig is en daarmee bij uitstek geschikt voor het vervaardigen van bijlen.

De vuursteenmijnbouw was één van de oudste vormen van grondstofwinning in Nederland. Vuursteen is het oudste Nederlandse ‘exportproduct’. Archeologen hebben vuurstenen werktuigen gemaakt van Zuid-Limburgse vuursteen op honderden kilometers van hier teruggevonden.

In onsen Lande van Valckenborgh, stichting voor cultuurhistorisch en archeologisch onderzoek geeft rondleidingen bij de mijntjes en presentaties over de prehistorie van Valkenburg aan de Geul.

Eng
The flint mines of Valkenburg is a complex of seven prehistoric mines in Valkenburg in the Dutch province of Limburg, where flint was extracted in prehistoric times. They are located on Plenkertstraat on the northern edge of the Polferbos and were only discovered in 1992 as flint mines.

One of the oldest archaeological national monuments in the Netherlands is located in Valkenburg: a site with the partly visible remains of seven prehistoric flint mines. Here the very first Dutch miners (about 5,500 years ago) searched for the steel of the Stone Age: flint.

Flint is a versatile material. At a time when bronze and iron had not yet been invented, flint was used to make all kinds of tools and weapons.

To obtain flint, people dug meters deep mines during part of the New Stone Age (between about 4,000 and 2,800 BC). You can see the remnants of this in Plenkertstraat. Fortunately, a small strip with the remains of 7 mines has been spared near the brewery.
In some places, however, the tracks are visible to everyone and with some explanation also recognizable, for example in the Plenkertstraat in Valkenburg aan de Geul.
A walkway has been constructed along the mines, led by 7 light poles, along a 53 meter long balustrade with a timeline.

In the Neolithic, around 3300 BC, flint was mined in these mines for the production of tools. The coarse grain of the material means that Valkenburg flint is fairly shock-resistant and therefore ideally suited for the manufacture of axes.

Flint mining was one of the oldest forms of raw material extraction in the Netherlands. Flint is the oldest Dutch 'export product'. Archaeologists have found flint tools made from South Limburg flint hundreds of kilometers from here.

In onsen Lande van Valckenborgh, foundation for cultural-historical and archaeological research, gives guided tours of the mines and presentations about the prehistory of Valkenburg aan de Geul.
Mine Type: Abandoned Mine

Mineral Collecting: No