Grænsesten nr 85 - Ødis Bramdrup, Danmark
Grænsesten nr 85 fra den gamle grænse mellem Danmark og Preusen
Location: Denmark

Tekst på grænsestenen:
Kr. Dm. No. 85 (Kongeriget Danmark)
Kr. Pr. No. 85 (Königreich Preussen)
Grænsesten nr 85 fra den gamle grænse mellem Danmark og Preusen 1864-1920. Grænsestenen er udført i granit.
Efter genforeningen i 1920 blev flere af de 128 sten fjernet og anbragt forskellige steder.
Grænsestenen står ved en natursti syd for Ødis Bramstrup. Stien er langs den gamle grænse.

Efter nederlaget i krigen1864 mistede Danmark kontrol over hertugdømmerne Slesvig og Holsten og måtte afgive dem til Preussen, som blev hovedstaten i det nye tyske kejserrige. Den dansk-tyske grænse var nu ved Kongeåen, hvor der blev opstillet 128 grænsesten.
Efter det Tyske Riges nederlag i Første Verdenskrig 1914-1918 blev der i Slesvig afholdt folkeafstemning for at få afklaret befolkningens nationale tilhørsforhold. Afstemningen førte til den nuværende grænselinje hvor Nordslesvig blev dansk og Sydslesvig blev tysk.

Text on the border stone:
Kr. Dm. No. 85 (Kingdom of Denmark)
Kr. Pr. No. 85 (Kingdom of Prussia)
Border stone no. 85 from the old border between Denmark and Prussia 1864-1920. The border stone is made of granite.
After the reunification in 1920, several of the 128 stones were removed and placed in various places. This border stone stands by a nature trail south of Ødis Bramstrup. The path is along the old border.

After the defeat in the war of 1864, Denmark lost control of the duchies of Schleswig and Holstein and had to hand them over to Prussia, which became the capital of the new German Empire.
The Danish-German border was now at Kongeåen ( King River), where 128 border stones were set up.
After the defeat of the German Empire in the First World War 1914-1918, a referendum was held in Schleswig to clarify the national affiliation of the population. The vote led to the current border line where North Schleswig became Danish and South Schleswig became German.