Borstbeeld Eise Eisinga - Donryp, NL
Tegenover het geboorte huis van Eise Eisinga is zijn borstbeeld geplaatst.
Location: Friesland, Netherlands

Borstbeeld op bakstenen voetstuk van Eise Jeltes Eisinga
(Dronrijp 1744 - Franeker 1828)
amateur-astronoom die zelf een planetarium bouwde. Dit is het oudste werkende planetarium ter wereld.

Het beeld is gemaakt door beeldhouwer g.j. adema en staat tegenover het geboortehuis van Eise Eisinga. Het beeld is op 20 maart 1982 onthuld door burgemeester Jaap Goeman Borgesius.

Opschriften in het Fries
eise jeltes eisinga wolkjimmer stjerrekundige
21 febrewaris 1744 te dronryp berne 27 augustus 1828 yn frjentsjer stoarn
Vertaling:
(Eise Jeltes Eisinga, wolkammer, sterrenkundige.
op 21 februari 1744 te Dronrijp geboren
Op 27 augustus 1828 in Franeker gestorven)

Over de persoon Eise Eisinga:
Eise Eisinga ( 1744 – 1828) was een beroemd sterrenkundige die het Planetarium in Franeker bouwde. Het opschrift luidt : Eise Jeltes Eisinga, Wolkjimmer / Strerrekundige, 21 Febrewaris te Dronryp berne, 27 Augustus 1828 yn Frentsjer stoarn.

Eise Eisinga werd op 21 februari 1744 in Dronrijp geboren. Daar volgde hij ook de lagere school. Hij nam van zijn vader de interesse over voor zaken als sterrenkunde en wiskunde. Hij was zó leergierig dat hij al op jonge leeftijd wekelijks naar Franeker liep, waar hij met Willem Wijtses, een wolverver, de wiskundeboeken van Euclides bestudeerde. Op deze dag in 1768 trouwde Eise Eisinga in Dronryp met Pietje Jacobs. Eenmaal getrouwd verhuisden ze naar Franeker, naar het huis waarin Eise later zijn Planetarium zou bouwen.

Eng
Bust on a brick pedestal of Eise Jeltes Eisinga
amateur astronomy who built their own planetarium. This is the original working planetarium in the world.

The statue was made by sculptor g.j. Adema and stands opposite the house where Eise Eisinga was born. The statue was taken on 20 March 1982 by Mayor Jaap Goeman Borgesius.

Inscriptions in Frisian
eise jeltes eisinga wolkjimmer sjerrekundige
February 21, 1744 in dronryp berne August 27, 1828 yn frjentsjer stoarn
Translation:
(Eise Jeltes Eisinga, cloud comber, astronomer.
born on February 21, 1744 in Dronrijp
Died in Franeker on August 27, 1828)

About the person Eise Eisinga:
Eise Eisinga (1744 – 1828) was a famous astronomer who built the Planetarium in Franeker. The inscription read: Eise Jeltes Eisinga, Wolkjimmer / Sterrekundige, 21 Febrearis in Dronryp berne, 27 August 1828 yn Frentsjer stoarn.

Eise Eisinga was born on February 21, 1744 in Dronrijp. He also attended primary school there. He took his father's interest in things like astronomy and mathematics. He was so eager to learn that he started at an early age to walk to Franeker, where he planned Euclid's mathematics books with Willem Wijtses, a wolf. On this day in 1768, Eise Eisinga met Pietje Jacobs in Dronryp. Once married, they arranged to go to Franeker, to the house in which the planetarium would later be built.