RM: 13583 - Kerk - Dordrecht
31U E 615347 N 5742128
Hoe nieuw is de nieuwe kerk als ie rond 1500 is gebouwd? Maar ook voor een heiden is dit een fraai bouwerk.
Location: Zuid-Holland, Netherlands

Zomaar een dagje Dordrecht met museumbezoek. En ja dan kom je wel eens een waypoint tegen.

Nieuwe of St. Nicolaaskerk (Ned. Herv.). HALLENKERK van twee beuken, elk met eigen dak, met 5/8 koorsluitingen. Houten tongewelven met trekbalken. De oostelijke delen dateren van ca. 1500; het overige is herbouwd na een brand in 1568.

De beuken worden gescheiden door zware, natuurstenen zuilen met krulkoolkapitelen, waarboven eenvoudige geprofileerde scheibogen. Onder de tongewelven muurstijlen op renaissance-consoles. Het uitwendige, versierd met natuurstenen banden, heeft zware tweemaal versneden beren en tegen de westelijke gevel, waarvan de hoeken zijn afgeschuind, een portaal (XVI) met twee korfbogige doorgangen en een gewelf van drie traveeën: een stergewelf, geflankeerd door twee ribloze kruisgewelven met renaissancekraagstenen en een flauwe welvingslijn. Boven het portaal een houten toren van twee geledingen (XIX b). Aanbouwen (XVIII) tegen de zuidgevel. Inventaris: kansel (ca. 1600). Klokkenstoel met klok van J. Tolhuis, 1555, diam. 76,2 cm. In de toren staan twee mechanische torenuurwerken buiten werking.
Bron: Rijksdienst voor het cultureel erfgoed.
Monument Number: 13583