Oude Karnton - Lonneker, NL
Oude boter karnton in een oude schuur bij de Lonneker molen
Location: Overijssel, Netherlands

In Lonneker, een klein dorpje dat tussen Enschede en Oldenzaal ligt, staat een oude molen. De molen werd gebouwd in 1850.
De molen raakt meerdere keren ernstig in verval maar wordt steeds weer gerestaureerd.
Sinds 2016 is de molen in handen van stichting erfgoed Lonneker hun doel is om de molen weer in zijn oude glorie ter herstellen nadat er in 2016 een deel van de molen is afgebrand.
Als de molen weer helemaal is hersteld, wordt er in 2018 op het terrein naast de molen een oude wagenloods gebouwd, waarin oude landbouw werktuigen worden geplaatst.
Er staan allerlei boerenwagens en landbouwwerktuigen en ik ontdekte dat daar tussenin een oude karnton stond.

"De oudste historische soorten karntonnen zijn de stootkarnen, waarbij een stamper in een houten ton met de hand op en neer bewogen wordt.

Er zijn bewijzen dat er al boter gebruikt werd in het jaar 2000 voor Christus. De boterkarnton bestond al in de 6de eeuw na Christus. De boterkarnton werd in de Europese traditie vooral gebruikt door vrouwen en het karnen van boter was een essentiële verantwoordelijkheid samen met de andere huishoudelijke taken. In oudere tradities, zoals bij de nomaden, werd boter gemaakt door een zak van huiden te vullen met melk en daarna langdurig te schudden, hetzij handmatig, hetzij door de zakken op een lastdier te leggen en eenvoudig door de beweging van het dier te laten schudden. Theoretici geloven dat op deze manier het proces van het maken van boter toevallig werd ontdekt."

Eng
In Lonneker, a small village located between Enschede and Oldenzaal, there is an old mill. The mill was built in 1850.
The mill fell into serious disrepair several times but is always restored.
Since 2016, the mill has been in the hands of the Lonneker Heritage Foundation. Their goal is to restore the mill to its former glory after part of the mill burned down in 2016.
When the mill has been completely restored, an old wagon shed will be built on the site next to the mill in 2018, in which old agricultural tools will be placed.
There are all kinds of farm wagons and agricultural implements and I discovered that in between was an old churn.

"The oldest historical types of churn are the push churning, in which a pestle in a wooden barrel is moved up and down by hand.

There is evidence that butter was used as early as 2000 BC. The butter churn already existed in the 6th century AD. The butter churn was mainly used by women in the European tradition and the churning of butter was an essential responsibility along with other household tasks. In older traditions, such as with the nomads, butter was made by filling a bag of hides with milk and then shaking for a long time, either manually or by placing the bags on a beast of burden and simply shaking by the movement of the animal. . Theorists believe that this is how the process of making butter was discovered by chance."
Lonneker Molenweg 80, 7525 PC Enschede

Admission: 0

Business Hours:
Openingstijden: zondag Gesloten maandag Gesloten dinsdag Gesloten woensdag 13:00–16:00 donderdag Gesloten vrijdag Gesloten zaterdag 10:00–16:00