Hoogbrug - Mechelen - België
De Hoogbrug of Grootbrug is de oudste stenen brug in België
Location: Antwerpen, Belgium

Hoogbrug (Mechelen)

De Hoogbrug of Grootbrug is de oudste stenen brug in België. Ze overspant de Dijle en verbindt de IJzerenleen met de Guldenstraat. De brug is een boogbrug met 4 gewelven (van resp. 6, 10, 7 en 5 m lang).

De 13e-eeuwse brug is gebouwd met zandsteen en was voorzien van kantelen omdat ze deel uitmaakte van de stadsverdediging. Voordat de IJzerenleen overwelfd werd liep er een vliet, die ook door de Hoogbrug overbrugd werd. Dit kan men nog steeds zien aan de laatste boog, die gehoekt op de brug staat.

Tolhuisje
Aan de kant van de Guldenstraat staat er naast de brug een klein 15e-eeuws tolhuis, dat door de Mechelaars het Overschotje wordt genoemd.
bron (visit link)

Hoogbrug (Mechelen)

The Hoogbrug or Great Bridge is the oldest stone bridge in Belgium. It spans the Dijle and connects the IJzerenleen with the Guldenstraat. The bridge is an arch bridge with 4 arches (of respectively 6, 10, 7 and 5 m long).

The 13th-century bridge was built with sandstone and was equipped with battlements because it was part of the city's defences. Before the IJzerenleen was vaulted, there was a stream that was also bridged by the Hoogbrug. This can still be seen in the last arch, which is angled on the bridge.

Tollhouse
On the side of the Guldenstraat there is a small 15th-century tollhouse next to the bridge, called the Overschotje by the people of Mechelen.
source (visit link)