Het washuisje - Hemmen, NL
Een klein washuisje aan de Linge

Het huisje hoort bij Landgoed Hemmen.
Lang geleden schrobden de vrouwen hier de kleren van de kasteel heer en zijn familie.
Het wordt nu onderhouden door Brasserie Heerlijkheid en doet nu dienst als bed&breakfest.

Landgoed Hemmen
"Vanaf de 14e eeuw lag er, op de plaats van waar nu de ruïne zichtbaar is, een groot omgracht slot. In 1757 bouwde men op de oude fundamenten van het toenmalige kasteel een statig landhuis “Huis Hemmen” dat in 1945 tijdens de Tweede wereldoorlog werd verwoest. Nu is rondom de ruïne van “het huis” en temidden van 350 ha. land met bos, hoogstamboomgaarden en weilanden een prachtig park in Engelse Landschapsstijl te zien.

De eerste heer van Hemmen was Steven van Lynden, in de tweede helft van de 14e eeuw. Hij behoorde tot één van de aanzienlijkste en oudste adellijke geslachten van Nederland.

Vanaf de jaren ’30 van de 20e eeuw valt het beheer onder Stichting het Lijndensche Fonds voor Kerk en Zending, nadat de laatste heer van Hemmen, Frans Godard baron van Lynden van Hemmen (1836-1931) kinderloos was overleden."

Eng
Directly on the Linge is a tiny house (it looks a bit like a gnome house.)
The cottage belongs to Landgoed Hemmen.
Long ago the women here scrubbed the clothes of the castle lord and his family.
It is now maintained by Brasserie Heerlijkheid and now serves as a bed&breakfest.

Hemmen estate
"From the 14th century, there was a large moated castle on the site where the ruins are now visible. In 1757, a stately country house "Huis Hemmen" was built on the old foundations of the then castle, which was built in 1945 during the Second World War. Today, around the ruins of “the house” and in the middle of 350 hectares of land with forest, standard orchards and meadows, a beautiful park in English Landscape style can be seen.

The first lord of Hemmen was Steven van Lynden, in the second half of the 14th century. He belonged to one of the most distinguished and oldest noble families in the Netherlands.

Since the 1930s, the management has been under the responsibility of the Lijndensche Fund for Church and Missions, after the last lord of Hemmen, Frans Godard baron van Lynden van Hemmen (1836-1931) had died childless."