Tegelmuseum - Otterlo, NL
Location: Gelderland, Netherlands

'Het Nederlands Tegelmuseum toont de grootste en meest veelzijdige collectie Nederlandse wandtegels en tegeltableaus. Er zijn tegels te zien uit verschillende periodes, vanaf de late Middeleeuwen tot hedendaagse keramiek. Een unieke en historisch belangrijke verzameling van een bijzondere tak van Nederlands design.'
(visit link)

'In het Nederlands Tegelmuseum komen vijf eeuwen kunst, cultuur en geschiedenis samen op een ogenschijnlijk eenvoudig product:?de tegel. Nederland heeft een unieke positie in de historie van tegels, tegeltableaus en keramiek. Het Nederlands Tegelmuseum toont de grootste en meest veelzijdige collectie Nederlandse wandtegels en tegeltableaus ter wereld, vanaf de late Middeleeuwen tot hedendaagse keramiek.

Van interieurdecoratie tot kunstwerken
In het Tegelmuseum vind je indrukwekkende tegeltableaus die eeuwenlang paleizen, kerken, scholen, winkels en huizen versierden. Van Hollandse renaissance naar barok, van tegels in art nouveau en art-decostijl naar kunstwerken van onder meer Maurits Escher en Karel Appel.

Een Nederlandse klassieker
Slechts tientallen jaren geleden waren handgemaakte tegels nog een alledaags verschijnsel in de Nederlandse huizen en gebouwen. Nu dit beeld steeds meer verdwijnt, zorgt het Nederlands Tegelmuseum ervoor dat deze Nederlandse klassieker niet verloren gaat. De voorstellingen op tegels vertellen veel over het dagelijks leven en de veranderingen in de mode toen en nu.

Productieproces van de tegel
Aan de hand van foto’s, machines, gereedschappen en grondstoffen ontdek je hoe tegels werden geproduceerd.

Helene Kröller-Müllerkamer
De kunstverzameling die Helene Kröller- Müller (1869-1939) bijeenbracht voor haar museum is wereldberoemd. Veel minder bekend is dat Helene ook een collectie Delfts aardewerk opbouwde, met ook een reeks oud-Hollandse wandtegels. Deze verzameling ontstond al voordat ze zich op de beeldende kunst ging toeleggen. In de Helene Kröller-Müllerkamer is een deel van haar tegelcollectie te zien. Dit is mogelijk dankzij een langdurig bruikleen van het Kröller-Müller Museum.'

Eng
'The Dutch Tile Museum displays the largest and most versatile collection of Dutch wall tiles and tile pictures. There are tiles on display from different periods, from the late Middle Ages to contemporary ceramics. A unique and historically important collection of a special branch of Dutch design.'
(visit link)

'In the Dutch Tile Museum, five centuries of art, culture and history come together on a seemingly simple product: the tile. The Netherlands has a unique position in the history of tiles, tile pictures and ceramics. The Dutch Tile Museum displays the largest and most versatile collection of Dutch wall tiles and tile pictures in the world, from the late Middle Ages to contemporary ceramics.

From interior decoration to works of art
In the Tile Museum you will find impressive tile pictures that have decorated palaces, churches, schools, shops and houses for centuries. From Dutch Renaissance to Baroque, from tiles in Art Nouveau and Art Deco style to works of art by Maurits Escher and Karel Appel, among others.

A Dutch classic
Just decades ago, handmade tiles were still an everyday occurrence in Dutch homes and buildings. Now that this image is increasingly disappearing, the Dutch Tile Museum ensures that this Dutch classic is not lost. The representations on tiles tell a lot about daily life and the changes in fashion then and now.

Production process of the tile
Using photos, machines, tools and raw materials, you will discover how tiles were produced.

The art collection that Helene Kröller-Müller (1869-1939) brought together for her museum is world famous. It is much less known that Helene also built up a collection of Delft pottery, including a series of old Dutch wall tiles. This collection was already created before she started to focus on the visual arts. Part of her tile collection can be seen in the Helene Kröller-Müller room. This is possible thanks to a long-term loan from the Kröller-Müller Museum.'
Name: Nederlands Tegelmuseum

Location:
Eikenzoom 12, 6731 BH Otterlo

Phone Number: 0318 591 519

Agency/Ownership: Other Agency/Organization

Hours of operation:
dinsdag t/m vrijdag van 11.00 uur tot 17.00 uur en op zaterdag en zondag van 13.00 uur tot 17.00 uur.

Admission Fee: Volwassenen: € 7,50 Kinderen t/m 12 jaar: € 3,50 Groepen vanaf 15 personen: € 6,00 p.p. Scholengroepen: € 3,00 p.p.

Cafe/Restaurant: yes