Albert I - Nieuwpoort - België
Albert I van België
Location: West-Vlaanderen, Belgium

Albert Leopold Clemens Marie Meinrad (Brussel, 8 april 1875 – Marche-les-Dames, 17 februari 1934), prins van België, hertog van Saksen, prins van Saksen-Coburg-Gotha, was van 23 december 1909 tot 17 februari 1934 de derde koning der Belgen.

Op 11 oktober 1914 was de beslissing gevallen het Belgisch leger te verzamelen achter de IJzer. Daar zou het ook slag leveren waardoor een definitief einde kwam aan de bewegingsoorlog en de loopgravenoorlog begon. Terwijl de regering in ballingschap was in Le Havre, bleef koning Albert I de gehele oorlog bij zijn soldaten in de buurt van de loopgraven. De koning verbleef op enkele kilometers van het front in een villa in De Panne. Na de oorlog richtten de oud-strijders in Nieuwpoort naast de IJzer een monument op om hem te gedenken en te eren. De koning ging de mythologie van de Belgische geschiedenis in als koning-ridder en koning-soldaat.

De koning zelf was met de officieuze titel van zijn hagiografen niet opgezet. Wel nam hij, in overeenstemming met het toenmalige begrip van de grondwet, daadwerkelijk het opperbevel waar over de Belgische strijdkrachten en hij woog op de belangrijke beslissingen die tijdens de veldtocht moesten genomen worden.

Een bijzonder moeilijke beslissing van historisch belang was het Belgisch Leger niet naar Frankrijk terug te trekken, maar wel naar de streek van Nieuwpoort, Veurne, Diksmuide achter de IJzer.

Na de oorlog ontving koning Albert I de Amerikaanse president Woodrow Wilson in juni 1919 op bezoek in België, het eerste bezoek van een Amerikaans president aan België in de geschiedenis.

bron en meer info over Koning Albert (visit link)

Albert Leopold Clemens Marie Meinrad (Brussels, 8 April 1875 - Marche-les-Dames, 17 February 1934), prince of Belgium, duke of Saxony, prince of Saxe-Coburg-Gotha, was the third king of the Belgians from 23 December 1909 to 17 February 1934.

On 11 October 1914, the decision was taken to gather the Belgian army behind the Yser. There it would fight a battle that would definitively end the war of movement and start the trench warfare. While the government was in exile in Le Havre, King Albert I remained with his soldiers near the trenches throughout the war. The king stayed a few kilometres from the front in a villa in De Panne. After the war, the veterans erected a monument in Nieuwpoort next to the Yser to remember and honour him. The king entered the mythology of Belgian history as king-knight and king-soldier.

The king himself did not take up the unofficial title of his hagiographers. However, in accordance with the understanding of the Constitution at the time, he actually assumed the supreme command of the Belgian armed forces and weighed in on the important decisions to be taken during the campaign.

One particularly difficult decision of historical importance was not to withdraw the Belgian Army to France, but to the region of Nieuwpoort, Veurne, Diksmuide behind the Yser.

After the war, King Albert I received the American president Woodrow Wilson on a visit to Belgium in June 1919, the first visit of an American president to Belgium in history.

source and more info on King Albert (visit link)